Задигнаха 20 хил. лв. в монети за 50 сек. от музей

Задигнаха 20 хил. лв. в монети за 50 сек. от музей | StandartNews.com

Разград. Само за 50 секунди крадци разбиха и обраха Историческия музей в Разград. Похитителите са разбили двойно стъкло с решетки и са задигнати около 250 монети на стойност около 20 000 лева от най-близките витрини на изложбената зала на музея, който се охранява и със СОТ, съобщава БНР.

Криминалистите смятат, че става дума за грабеж, при който крадците са разполагали с вътрешна информация. По всяка вероятност бандитите са заглушили охранителната система, която принадлежи на частна фирма, влезли сградата, обърнали камерите за наблюдение към тавана и чак след това прибрали съкровищата.

Преди да разбият витрината крадците са отклонили посоката на охранителната камера, за да не попаднат в обхвата й.

Главният уредник на музея Галена Радославова съобщи, че сред откраднатите експонати са 10 златни монети и глинен съд с 212 сребърни римски монети от I-II век преди новата ера.

"В музея няма трезори и затова се стига до подобни инциденти", каза още Радославова и припомни, че ценни експонати от музея са изчезнали и през 1996 година. Тогава е открадната бронзовата пластика и няколко плочки.

Инцидентът е станал около 4 часа сутринта. Крадците са успели да избягат преди да дойде екипът на СОТ.

По случая е образувано досъдебно производство, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Това е вторият регистриран обир в разградското фондохранилище, което е изключително богато на антични съкровища от времето на тракийската и римската епохи. През 1996 година апаши проникнаха в музея през вентилационните му шахти и задигнаха от там ценни артефакти. Години по-късно български учени по време на археологически конгрес в Германия видели една от откраднатите антики в каталог на частен колекционер от чужбина. Българскитке власти са алармирали Интерпол и благодарение намесата на международната полиция, бронзова шлем маска от римско време е открита и върната в музея, но останалата плячка от първия грабеж е изчезнала безвъзвратно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай