Задава се голям проблем с коледните подаръци

пристанищата са задръстени, доставките за Европа се бавят

Задава се голям проблем с коледните подаръци | StandartNews.com

Тази година всеки, който разчита да купува коледни подаръци, може да се окаже без тях. Причината е, че доставките в цяла Европа се бавят. В пристанищата са струпани стотици  контейнеровози, но персоналът в спедиторските фирми не достига.

Затова е добре поръчките за Коледа да се направят колкото може по-рано, съветват експертите, цитирани от Дойче Веле.

Хенри Хонкооп сочи екрана в офиса си: безброй кораби са задръстили пристанището на Ротердам в очакване да бъдат разтоварени. "Времето за изчакване в пристанището варира от 24 до 163 часа в пиковите моменти", казва той. "А търсенето на кораби и транспорт не намалява, напротив - увеличава се."

Фирмата му поема контейнерите от големите кораби вече от четвърт век насам. След това наема речни кораби и стоката се разпределя из Европа. Но бизнесът в момента е изключително муден заради дългото чакане по пристанищата, което ще направи последиците дългосрочни..

Кавус Хедерзаде е на същото мнение. Той организира от Франкфурт превози по вода и суша между морските пристанища и останалата част от Европа. Ротердам не е изолиран случай, казва той - много контейнерни пристанища просто не са в състояние да се справят с потока от кораби.

По време на първата Ковид вълна през 2020-а година компаниите в бранша ограничиха сериозно броя на корабите си покрай спада на производството в Китай. "А когато нещата отново потръгнаха, нямаше достатъчно капацитет", обяснява Хедерзаде. Натрупването на забавени контейнери сега води дотам, че "нашите транспортни средства да не се обработват правилно и навреме".

Ситуацията няма да се разведри скоро

За Ливия Спера, генерален секретар на Федерацията на европейските транспортни работници, това е изключително важно. Професията просто вече не е така привлекателна, както преди 20 години: "Използват се все повече гигантски контейнеровози, които вече пренасят не 10 000, а 25 000 контейнера. Това води до задръствания във вътрешността на страната по шосе, по вода и по релси. Към това се добавя недостигът на шофьори на камиони в цяла Европа."

Експертите не очакват бързо облекчаване на ситуацията. Забавянията вероятно ще продължат и през първото тримесечие на 2022-а година.

С оглед на коледното пазаруване, Хедерзаде дава ясна препоръка: "Този път поръчките трябва да се направят много по-рано от обикновено". В противен случай може да възникне сериозен проблем с подаръците под елхата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай