За какво настояват таксиметровите водачи

За какво настояват таксиметровите водачи | StandartNews.com

София. Основен проблем за таксиметровите шофьори, които протестират в сряда в София, са промените в Закона за движението по пътищата. Той предвижда всички шофьори на таксита да бъдат с професионална категория "С". Повечето таксиджии твърдят, че с новите промени ще останат без работа.

Браншът се обявява срещу намерението на транспортното ведомство да задължи таксиметровите водачи да плащат патентен данък.

Друг спорен момент са промените в Закона за превоз на пътниците. Според тях глобите за таксиметровите шофьори дори и за дребни нарушения са прекалено строги. За преминаване на автомобил при червен светофар, глобата е 100 лева. За липсата на дневен финансов отчет към пътната книжка шофьорите са глобявани с 200 лева.

Таксиметровите шофьори се обявиха още и срещу психологическите тестове на всеки три години. Те предлагат да има тестове за шофьори, които имат системни нарушения, а не за всички.

Ети и всички искания, които бяха внесени в началото на месеца в Министерството на транспорта:

До МТИТС

Искания на таксиметровите водачи и превозвачи

1. За вдигане на долната граница на годините на таксиметров автомобил на 10 години, и горната граница на 15 години.

1.1. Нашите мотиви за това са, че текстът на Закона за автомобилните превози е дискриминационен към бранша на таксиметровата дейност. Всички други транспортни дейности : железопътен, воден, въздушен, товарен и автобусен транспорт, нямат такива ограничения. Искаме директно да се спази Директива 9626 на ЕС, в която ясно е заложена липсата на каквото и да е ограничение в годините на автомобилите, извършващи таксиметров превоз. Като част от ЕС, България е подписала Директива 9626 и незачитането на тази директива е равнозначно на грубо незачитане на европейското право на територията на страната ни.

1.2. Периода , в който се прие ограничението за възрастта на таксиметровите автомобили , се характеризираше с оптимизъм от влизането в Европейския съюз. Очакваше се , че като влизаме в ЕС , доходите , ще се вдигнат за 1-2 години до 700 - 900 евро, както стана в други страни - нови членки на ЕС.

При такива условия , бранша можеше , да си позволи и изплати , новите автомобили. Това , обаче не стана ( заплатите още са средно 250 евро) и вече повече от 5 години таксиметровия бранш е в агония. Нови коли могат да си позволят само 2-3 фирми , които имат в структурите си Банка. Там шофьорите плащат автомобила , на 3 пъти по - висока цена.

1.3. Породи се уродливата практика , да се купуват малолитражни коли (700- 900 куб. см.) . Такива коли за таксита се използват в най - бедните държави. Тези коли са с много малки гуми . През зимата затъват в не почистените улици. Опасни са пътниците при катастрофа. От физиката е известно , че ако се ударят две тела , по - силно се деформира по - лекото пт тях. Затова ,сега са модерни по - тежките джипове. Логично фирмите с малки коли в София ,една по една започнаха да фалират.

1.4. За да се спре практиката да се купуват малолитражни автомобили , може да се въведе ограничениe ( с евро стандарти или по литраж на двигателя - например над 1100 куб. см.)

1.А. Явяването на психо - тест , за таксиметрови водачи , да е само при явяване на изпит за водач и след това , само ако има нарушение , застрашаващо сигурността на пътниците.

1.А.1 . По - честото явяване е дискриминация спрямо другите шофьори ( на автобуси , маршрутки , тирове и камиони) , както и шофьорите чужденци управляващи МПС на територията на България.

2. Да не е задължителeн жълтият цвят .

2.2 . В повечето държави има повече от два цвята за такситата.

2.3. Жълтата кола става не продаваема след като вече не е такси.

2.4.От физиката е известно , че ако покрива на колата е по светъл ( бял ) , през лятото по - малко се нагрява.

2.5. Фирма която иска да се открои от остaналите (например с по високо качество) - може да си боядиса колите в характерен цвят.

3. Разрешителното да е минимум 36 месеца.

3.1. Това е заложено в стоте мерки на правителството , за намаляване на административна тежест в/у бизнеса.

4. Да има минимална цена за таксиметров превоз.

4.1. Както има максимална цена , така трябва да има и минимална.

4.2. Масова практика е, да се намали цената , за да се привлекат повече клиенти за фирмата.

Това лавинообразно води до цени под себестойност , до нелоялна конкуренция и до фалити.

4.3 . Минимални цени има при лекарите , архитекти , проектанти , нотариуси и др.

5 .Държавата вече пет години , не може да се справи с т.н. КУХИ фирми , които предлагат ДЗЛ. Всички в бранша , знаят за тях. Затова ние искаме сами да се справим с тези порочни практики.

Искаме в закона за автомобилните превози да се въведат следните нови текстове :

5.1 . Създава се Камара на Таксиметровите сдружения в България, наричана по-нататък "КТСБ", като юридическо лице със седалище София. Камарата създава областни структури при условия и по ред, определени в устава й.

5.2. Учредители на КТСБ са всички таксиметрови сдружения, регистрирани преди повече от 3 години по Закона за юридическите лица с не стопанска цел.

5.3 КТСБ:

1. представлява своите членове и защитава професионалните им интереси;

2. създава и поддържа Централен професионален регистър на на водачи, превозвачи и ДЗЛ ( Юридически и физически лица , на чието име са фискализирани таксиметрови апарати). Ако водач, превозвач или ДЗЛ не е вписан в регистъра не получава разрешително. КТСБ да води регистър и на таксиметровите автомобили.

3. участва в разработването на стратегии, анализи и програми за развитие на таксиметровия превоз и съдейства за изпълнението им;

4. дава становища и участва в изготвянето на нормативни актове за таксиметровия превоз ;

5. подпомага разработването на браншови стандарти за здравословни и безопасни условия на труд и ги предоставя в Националния (отрасловия) съвет по условия на труд;

6. разработва кодекс на професионалната етика в таксиметровия бранш, не допуска монополизъм, нелоялна конкуренция и неравнопоставеност между своите членове;

7. разработва ръководства за изпълнение на таксиметровия превоз , модели на системи за анализ на рисковете и правила за контрол и самоконтрол с цел осигуряване на безопасност и качество при таксиметровия превоз .

8. информира компетентните органи за извършени нарушения при извършване на таксиметровия превоз

9. организира провеждането на курсове за повишаване квалификацията на кадрите, работещи в таксиметровия превоз

10. изпълнява и други функции, предвидени в устава й.

5.4 . Членуването в камарата е доброволно и е в съответствие с изискванията на този закон и нейния устав.

5.6 Органи на камарата са общото събрание, управителният и контролният съвет и комисията за водене на Централния професионален регистър на строите

6. Кочана от фактури в таксиметровия автомобил да е съобразен със закона за

счетоводството и да е без печати и не прошнурован. ( По Наредба 34 се изисква

само да е прономерован- но контролните органи изискват печат и прошнуроване. )

7. Отписването на автомобил по желание на Превозвача да става ,без да се връща

разрешително и пътна книжка. ( По Наредба 34 не се изискват, но има вътрешна заповед, според която се изискват. ) Отписването на автомобили от списъка към Удостоверението за регистрация на превозвача е супер улеснено за собственика на автомобила и супер усложнено за превозвача.

8. В пътната книжка да се вписва само работното време и километража.Сумите и отчетите да се вписват и съхраняват в отделна касова книга, която се проверява от НАП. Рекета на улицата се определя , според написаният оборот.

9. Да отпадне изискването Водачите да са навършили 21години. Да има друг критерии за опитност. Водачът може да има от три години книжка , но да не е карал автомобил през това време..

10.

11 Пътната книжка, да има възможност по желание на превозвача,да бъде и месечна , а не както е сега безсрочна с 90 пътни листа.

12. Да се въведе изискване за средно образование , за таксиметровите водачи.

13. Да се разреши на таксиметровите автомобили да се движат в БУС лентата . Те са обществен превоз.

14. Относно предложението на г-н Ганев , водачите да само на трудов договор , тогава разходите на превозвача, ще се увеличат многократно от ДДС ,осигуровки и ред други изисквани . Това ще доведе и до повишаване на цената на таксиметровата услуга . Това в условията на икономическа криза е неоправдано.

15. Г-н Ганев , предложи в Общината да е регистрационен режим , а не разрешителен , както е до сега. Подкрепяме го.

16.Глобите да се намалят драстично по размер. Чл.105 (1) да отпадне.

16.1. В условията на икономическа криза намаляха многократно доходите на водачите и глобата понякога , може да е по-голяма и от годишния доход на таксито.

17. В чл. 12 (8) Правото да се извършва таксиметров превоз на пътници се прекратява:

1. по решение на органа, извършил регистрацията, когато:

в) при осъществяване на дейността от превозвача са нарушени този закон и подзаконовите нормативни актове, издадени въз основа на него;

Съгласно този текст , за едно нарушение, може да се отнеме правото да се извършва таксиметров превоз на пътници . Трябва да се прецизира , за системни нарушения от един вид.

18. Да се изчисти проблема за това ,че Наредба 35 , не е спомената в ЗАП.

19. Да се регламентират извънградските превози.

20. При повреден апарат , да се издават фискални бонове от кочан до отстраняване на повредата , съгласно сроковете по Наредба 35.

21. Проблема с Летищата и Автогарите.. Защо само една фирма да работи. Да имат достъп всички таксита. Това са Обществени територии.

Димчо Иванов - Синдикат „ Авто94" ...............................

Янe Янков НФТБ .................................

НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ТАКСИМЕТРОВИТЕ ВОДАЧИ В БЪЛГАРИЯ

Спас Атанасов - БКТВП ..............................

БРАНШОВА КАМАРА НА ТАКСИМЕТРОВИТЕ ВОДАЧИ И ПРЕВОЗВАЧИ

Сава Комитов -АТСБ ...........................

Асоциация на таксиметровите синдикати в България

Георги Ряпов - НАЗПТВ ..........................

НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ И

ТАКСИМЕТРОВИТЕ ВОДАЧИ

Пламен Мирчев ..............................

Сдружение на таксиметровите водачи - обл. Плевен

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай