Всеки втори българин иска жената зад печката

Всеки втори българин иска жената зад печката | StandartNews.com

За 300 000 е нормално да удариш шамар на половинката

74 на сто искат повече дами в политиката

Къде е мястото на жената - в политиката или зад печката? По този въпрос стереотипното мислене у част от българите все още е живо, но все по-често съжителства с идеята за равенство на половете.

Близо половината ни сънародници са на мнение, че "мъжът трябва да печели пари, а жената да се грижи за дома и семейството", показва проучване на "Галъп", направено по поръчка на сп. "Жената днес" сред 1002 души.
В същото време обаче 74 на сто от анкетираните българи смятат, че трябва да има повече жени в политиката. Интересното е, че и делът на мъжете, които одобряват това, също е сравнително висок - 66%. Според социолозите това вероятно е повлияно от начина, по който нежният пол в момента се представя в политическия живот. Сънародниците ни се разделят на две и по въпроса "Кой трябва да плаща сметките?". Че това трябва да бъде кавалерът, смятат 46 на сто от българите, като това твърдение среща по-голяма подкрепа у мъжете. 52% обаче отговарят с "не" на този въпрос, докато останалите се колебаят.
По въпроса за участието на нежния пол в трудовия живот също все още битуват стереотипи. Всеки трети българин например е на мнение, че

мъжете са по-добри професионалисти от жените

Половината запитани са съгласни, че дамата разчита повече на външността си, отколкото на професионалните си качества, що се отнася до назначаването й на работа. И двата пола са категорични по въпроса, че майките с деца у нас по-трудно си намират работа, което е доста тревожен знак за отношението на бизнеса към дамите, които искат да съчетаят отглеждането на дете с правенето на кариера.

Като цяло 14% от хората в България заявяват, че са ставали свидетели на дискриминация по полов признак в последната година, а 12% декларират, че лично са били подлагани на дискриминация. Всеки десети от анкетираните констатира такава дори на собственото си работно място. На този фон 73% от българите се отнасят благосклонно към идеята за закон, който да гарантира равноправието на половете.
Запитани за кого е по-лесно да получи по-висока заплата за една и съща работа, едва половината от хората смятат, че това е еднакво и при двата пола. 39% обаче смятат, че

по-високата надница ще отиде при мъжа

а едва 8% са на мнение, че повече пари ще вземат представителките на нежния пол. Сред дамите процентът отговорили, че лъвският пай от заплатите отива при мъжа, е 48 на сто.
Подобни "полови" разлики личат почти навсякъде в отговорите. Закономерно, жените са тези, които в по-голяма степен биха се радвали на въвеждане на квотен принцип в големи компании или институции. Общо 72% сред българите отговарят положително по отношение на квотите за представителство на двата пола, но при жените този дял е 76%, а при мъжете - 67%.

За сметка на това в представите на българите корупцията е запазена територия на мъжа. Запитани мъж или жена е първата им асоциация, когато говорим за подкупи, две трети правят асоциации с представители на силния пол.
"Галъп интернешънъл" тества общественото мнение и по други твърдения, свързани с разделението между половете. Въпреки че като цяло не се наблюдават крайности в изповядването на определени стереотипи, все още всеки пети българин е съгласен с дошлата от дедите ни традиция, повеляваща, че жената трябва да се подчинява на мъжа. Добрата новина е, че 78% не са на това мнение. С мнението, че "мъжът може да удари един шамар на жената", са съгласни 5% от нашенците. Процентът на пръв поглед изглежда нисък, но всъщност се равнява на 300 000 българи, които не виждат нищо лошо в това от време на време да "побийват" половинката си.

Като цяло анкетираните не демонстрират толерантност към това човек да има повече от един сексуален партньор. По-либерални към тази възможност се оказали по-младите и по-образованите участници в анкетата.

Съгласен или несъгласен сте с твърдението "Трябва да има повече жени в политиката?"

Съгласен съм 74%
Не съм съгласен 19%
Не мога да преценя 7%

В последната година ставали ли сте свидетели на дискриминация по полов признак?

Да 14%
Не 84%
Не мога да преценя 2%

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай