Времето се затопля, но синоптиците предупреждават за опасност

Температурата стига 16°, задават се дъждове и поледици

Времето се затопля, но синоптиците предупреждават за опасност | StandartNews.com

Валежи от дъжд се очакват днес на много места в България, а температурите ще се повишат. По високите полета на Западна България, Предбалкана и Северозапада ще има условия за поледици и заледявания, предупреждават от MeteoBalkans.

През деня в петък от запад на изток валежите ще обхванат по-голямата част от страната. По високите полета и планинските райони с надморска височина от 1100-1200 метра ще завали сняг. 

В следобедните часове от запад в Централна и Западна България валежите ще спират, но облачността ще се задържи значителна. 

През деня максималните температури в страната ще се повишат, като най-хладно ще се задържи в Дунавската равнина. Максималните температури ще са между 6° и 11°. Затоплянето ще е най-значимо в източната половина от страната - до 13°-16°. В районите с мъгли или ниска слоеста облачност ще е хладно с максимални стойности на термометъра до 5-8°С.

В планините през нощта срещу петък се очаква усложняване на синоптичната обстановка – особено по проходите Витиня, Петрохан и този на Републиката. Причините са възможните валежи от сняг и заледявания.

През деня ще преобладава облачно време със слаби валежи от сняг. Ще духа силен и бурен югозападен вятър и с него температурите още ще се повишат. Максималната на 1200 метра ще е около 2°, но до края на деня ще достигнат стойности до 5-6°С.

В София през деня ще е предимно облачно с валежи от дъжд. Подобряване на времето очакваме в следобедните часове. От запад на изток валежите ще спират. През деня ще духа югозападен вятър и с него температурите ще се повишат. Очакваните минимални ще са между 2-3°С, а  максималните до 5-7 °С.

Фини прахови частици

Очаква се слабо замърсяване на въздуха около големите градове в сутрешните часове. Концентрацията на вредни газове ще е между 70-100µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай