Вкарват докторите в нета

Регистърът на медицинските изделия ще е готов през юли

Вкарват докторите в нета      | StandartNews.com

София. Здравното министерство ще направи електронен регистър на лекарите, медицинските сестри и останалите специалисти по здравни грижи. Така за първи път в страната ни ще е ясно къде, колко и какви медици работят.  Също така има ли недостиг на специалисти, в кои области и колко голям е дефицитът им.

В момента тази информация напрактика липсва. Причината е, че има отделни бази с данни в лекарския съюз и в регионалните здравни инспекции, но те не са пълни. Електронният регистър на медиците ще струва 300 хил. лв. За сравнение регистърът на ражданията струваше около 30 хил. лв.

Електронният регистър на медиците не е единствената амбиция на здравното ведомство до края на годината. Той е част от европейския проект БАЗИС, който беше започнат от предишния министър – д-р Стефан Константинов. Новото ръководство обаче е преработило заданието. Освен изработването на лекарски регистър в заданието е прибавено и осигуряването на електронен регистър за хората с рак, болните от кожно-венерични и пневмофтизиатрични проблеми. За този регистър също са заделени 300 000 лв. Също така трябва да се направи електронно пациентско досие и рецепта. Общо за тях са отделени  1.4 млн. лв. Трябва да се изработи основата и на единна електронна система в здравеопазването, която да обхване всички видове данни към момента и да позволява да се надгражда в нея в бъдеще.  Нейната направа е най-скъпа – 4 млн. лв. Всяко от тези задания трябва обаче да се изпълни от отделна фирма. Така не е ясно доколко те ща съвместими помежду си.

Целият проект трябва да бъде готов за шест месеца. Отварянето на офертите на фирмите кандидати пък ще стане на 22 януари. Това означава, че ако няма проблеми със сключването на договорите, регистрите трябва да бъдат готови към септември.

До края на годината ще тръгнат още два регистъра в здравеопазването. Това са базата с данни на ИАЛ за медицинските изделия и на НЕЛК - за хората с увреждания. Те също са по евро-проекти.

Здравното министерство беше обявило, че регистърът за медицинските изделия ще е готов в началото на януари. Това обаче ще се случи едва през юли. Причината е, че дотогава по закон фирмите имат време да попълнят нужната информация. Идеята на регистъра е в интерент да се вижда кой какви изделия внася, както и на какви цени те се заплащат от касата или от социалното и здравото министерства. Така пациентите ще могат да се ориентират по-лесно и да се избегне реката в болниците. Хората обаче няма да могат да виждат онлайн на какви цени са купени тези консумативи от болниците. Тази информация ще е достъпна само за държавните институции. Очаква се в регистъра да бъдат сложени 137 хиляди консуматива, които се плащат с общствени средства. Изграждането му пък струва 150 хил. лв.

За регистъра на ТЕЛК са  осигурени 798 хил. лв., а бенефициент е НЕЛК. В него ще бъдат интегрирани НЕЛК, Регионалните картотеки за медицински експертиза и ТЕЛК-овете. Това ще даде възможност на пациентите да наблюдават през итернет докъде е стигнало придвижването на документите им за медицинската експертиза, има ли проблеми и какви. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай