Витлеем - хляб, кръв и слава

Витлеем - хляб, кръв и слава | StandartNews.com

Целият иконостас е дарен от Руската църква преди повече от 150 г.

Яслата на Исус е на метри от гробницата на избитите младенци

Не може да станеш истински хаджия, ако не си бил във Витлеем. Така твърдят жителите на малкото, но прочуто градче, които разчитат на поклонниците, за да припечелят. Голямата жътва за тях е около Рождество.

Витлеем (Bethlehem) - Градът на хляба, е само на 10 км от Ерусалим. За да стигнеш до него обаче, трябва да излезеш от Израел и да влезеш в Автономната палестинска територия. Двете части са разделени със стена. Наричат я новата Берлинска стена. Разделя Източен Ерусалим от Западния бряг, израелските граждани от палестинците. Минава се през бариери, пазени от войници, и паспортна проверка. Евреите я вдигат, за да ги спаси от фундаменталисти камикадзета. За арабите тя е стена на затвор. Има пряк път, който свързва двата свещени града, но там достъпът е само за по-първи хора. Местните предпочитат обиколния път. Но и той си има своите предимства. Защото минаваме през красивите хълмове на Западния бряг на река Йордан. Гледката е прекрасна - виждаш целия Ерусалим като на длан. Маслинови горички и лозя се редуват със самотни красиви къщи с плоски покриви в арабски стил. От векове и до днес те се строят по един и същи начин - стените са дебели половин метър, което гарантира хлад през лятото и топлина през зимата. Облицовани са с красив жълтеникав камък, подобен на ерусалимския, но докаран от Хеброн и Наблос. Някои от сградите са в красив розово-червен цвят.
След няколко селца, които преливат едно в друго, стигаме Витлеем. Изкачили сме се на 765 метра над морето. Съвсем близо е Юдейската пустиня, Йордания е на четиридесетина километра.

Централното място е църквата "Рождество", чийто строеж е започнал още през 326 г. Огромна сграда, издялана от каменни блокове. Срещу нея се издига не по-малко внушителна джамия. И докато имамът приканва местните хора за молитва, пред християнския храм спират няколко автобуса, от които се излива звънка руска реч. С устрема и дисциплината на войници, пилигримите на Путин щурмуват храма под любопитните погледи на няколко окичени с фотоапарати западняци. Руснаците имат основание да се чувстват особено горди - целият иконостас на храма е дарен от Руската църква преди повече от 150 години. В пропаганден план обаче католиците са спечелили битката. Навръх 25 декември, когато камерите на най-големите телевизии предават за света тържествената литургия за Рождество, те са наредени в католичестата част на храма. Защото руснаците и арменците празнуват на 7 януари.

Храмът е разделен на две части - католическа и православна. Ортодоксалната също се дели на две - там господари са гърците и арменците.

Малката врата към яслите, в които се е родил Спасителят, е от лявата страна на олтара. До светото място се стига по малки стръмни стълбички. Това е било пещера, която е използвана за обор. Свещеното място е не по-голямо от метър и половина на два. Трябва да се наведеш и на колене да пропълзиш в нишата, където е сребърната звезда с вдлъбнатина в средата - мястото на свещеното рождение. Отдясно пък е мраморната ясла, в която току що роденият младенец е бил поставен. Снимка задължително увековечава присъствието на миряните в пещерата. Всички докосват и целуват звездата, някои си тръгват разплакани.

На пръв поглед изглежда, че Исус се е родил във Витлеем случайно. Обявили преброяване на всички поданици на Римската империя, разпоредено от прокуратора Квириний. Целта била да ги накарат да си платят данъците. И всеки трябвало да се върне там, където е роден. Затова Йосиф, който живеел в Назарет, тръгнал с бременната си жена Мария към Витлеем. Но така се изпълнило пророчеството в Стария завет, описано от евангелист Матей - Месията да се роди във Витлеем.
Но славата на Рождество е съпътствана от кървава трагедия - отдясно на олтара е гробницата на младенците, избити по заповед на Ирод. След като не могъл да изкопчи от Тримата Влъхви сведения къде точно се е родил Месията, царят заповядал да се избият всички 20000 бебета, родени във Витлеем през последните две години, пише в евангелието на Матей. Пак според него, Йосиф сънувал, че трябва веднага да отведе младенеца и майка му Мария в Египет, за да ги спаси от смърт. Докато, бягайки се крили в пещерите, капка от млякото на Девата капнало на пода и дало началото на варовит камък.
Витлеем е пълен не само с християнски светини. Там е гробницата на пророчица Рахел, съпругата на Яков, и кладенецът на цар Давид. В съседните селца Бет Джала и Бет Сахур има реликви на всички религии и секти. Те са атракция за туристите, но през вековете и до днес са повод за жестоко насилие.

Във Витлеем живеят около 120 000 души, а в цялата област - 260 000. Градчето има дори университет. Районът е известен със зехтина си, който е сред най-качествените в околността. Тук има кайсиеви градини, лозя, от които в околните манастири правят вина. Местните хора произвеждат мебели, козметика от естествени продукти, платове. Известни са и с ръчно правени изделия от маслиново дърво. Всичко това обаче се продава единствено на туристите и на местния пазар. Защото живеещите в автономната територия са оградени от стени и могат да влязат в Ерусалим само със специално разрешение от властите.
Във Витлеем е и селището на бежанците. На изселените от израелските територии араби са дадени малки парчета земя, върху които те са си построили къщи. Когато семейството се е увеличавало, домът се е надграждал с още един етаж, и още един, и още един. На стените пък са изрисувани с графити образите на младежи, загинали в Интифадата. За да не бъдат никога забравени и да държат жива омразата.

През вековете в Свещената земя са се водили безброй битки. Тук са безчинствали кръстоносците, за жестокостта им се носят легенди. След като са покорили местните, си направили и свое кралство, което просъществува от края на XI до XIII век. Сега обаче потомците на някогашните рицари са само туристи, които са дошли да оставят тук парите си. Битката, която в момента се води по Светите места, е братска - между потомците на Исмаил и Исаак, синовете на Авраам. Единият - роден от слугинята Агар, а другият - от законната съпруга Сара.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай