Вдъхновителят на забулените ромки чака трета присъда

Вдъхновителят на забулените ромки чака трета присъда | StandartNews.com

Мюсюлманките в Пазарджик посрещнаха на нож забраната

Заради Ахмед Муса мъжете в гетото пуснаха пет пръста бради и облякоха шалвар камиз

Първият сблъсък на българските власти с изцяло забулени мюсюлманки се разигра в Окръжния съд в Пазарджик преди три години. Като свидетелки на делото срещу 13-те родопски имами, обвинение в разпространение на радикален ислям, се явиха две жени - Людмила Борисова и Лидия Щерева.

Съдия Ивета Парпулова учтиво помоли дамите да си покажат лицата. Първата свидетелка - Людмила, заяви под клетва, че сама е решила да се забули, защото така повелявал Господ в свещените книги, а не защото мъжът й е наредил. "И Библията е от Аллах, и Коранът е от Аллах", допълни тя. Втората - Щерева, пък обясни, че е научила да си покрива напълно главата от телевизионен филм за Мариам /Дева Мария/, която ходела по същия начин. Тя намекваше за Богородичния покров - древния обичай жените да си покриват главите, присъщ и на класическите юдаизъм и християнство.

Тези дни модните тенденции сред нежния пол в исляма се превърна в общодържавен проблем. Първо главният прокурор Сотир Цацаров предложи да се забранят бурките. Самото название "бурка" е неправилно, тъй като жените от джамията "Абу Бакр" в циганската махала в Пазарджик носят никаби - кърпи, характерни за жените в Саудитска Арабия, които показват само очите. Апелът на Цацаров бе поет от Патриотичния фронт, които подготвиха законова поправка в същия дух. В крайна сметка кметът на Пазарджик Тодор Попов предложи на общинските съветници да забранят носенето на дрехи и аксесоари, които изцяло покриват лицето. Нарушителите ще отнасят глоба от до 500 лв. при първото провинение, и до 1000 лв. - при следващите.

"Не става дума за религиозни символи, а за всякакви дрехи, които закриват лицето и пречат хората да бъдат идентифицирани от администрацията", уточни главният секретар на общината Румен Кожухаров. Забраната всъщност обхваща и носенето на качулки, чорапи с дупки на лицето и кърпи, характерни за кварталните хулигани.

Жените от ромския квартал "Изток" обаче еднозначно възприеха забраната като дискриминация на религиозна основа. "На никого не преча с кърпата. На попа и на монахинята казват ли им да си хвърлят дрехите", възнегодува една от жените пред Нова тв. Друга пък заяви: "Булото няма да го сваля никъде, освен когато съм вкъщи". В България подобно строго консервативно облекло се среща единствено в махалата в Пазарджик. Тамошният проповедник Ахмед Муса Ахмед - вече има две присъди за радикален ислям, а в момента е подсъдим по трето дело - че е изграждал структура на Ислямска държава и е подслонявал джихадисти от Европа при пътуванията им към бойните полета в Сирия и Ирак.

Допреди двайсетина години Ахмед е бил християнин евангелист. Впоследствие се обръща в исляма и попада под влиянието на крайната салафитска група "Халифат" на турския радикал Метин Каплан в германския град Кьолн. Впоследствие Ахмед Муса и неговия джамаат минават под уахабитска опека, вследствие на което жените започват да се забулват изцяло и да си показват само очите.

Муса твърди, че преди да се обърнат към вярата, жените са били обект на ужасно малтретиране и посегателства. Девойките са ги крадели на улицата - взимали са ги за жени или пък са ги продавали за проститутки на Запад. Жените са били предмет на домашно насилие и незачитане. Сега мюсюлманите от Абу Бакр спазват стриктно повелите на шариата - момичетата се дават на женитба след одобрението на бащата, забранено е да ги бият и гонят от вкъщи. Никой не смее да отвлича момите под страх от физическа разправа с мъжете от квартала.

Мъжете от джамията също носят облекло, което не е характерно за останалите мюсюлмани. По салафитски маниер те носят панталони, стигащи до глезените, пускат бради по пет пръста, но си бръснат мустаците. Обличат се с шалвар камиз - дреха, характерна за мъжете в Южна Азия.

Според експерти ползите от въвеждането на забраната на бурките са спорни. На първо място се повдига обществена истерия за двайсетина жени в циганската махала в Пазарджик, които рядко имат работа в държавните институции и не се появяват често на обществени места. Подобна мярка ги кара да се чувстват значими и усещането за преследвани сплотява още повече салафитската група на Ахмед Муса и я тласка към по-пълна капсулация.

Кърпи и фереджета се носят от векове у нас

Пълното забулване никога не е било познато сред мюсюлманите по нашите земи. Сред българите мюсюлмани /т.нар. помаци/ жените използват кърпи или забрадки. Слагат ги по обикновен начин, по който и възрастните християнски жени все още ги носят. Туркините наричат покривалото фередже, ешарп или ертю. На някои места ги наричат и чаршаф по ирански образец. Думата шамия също не е позната сред турските мюсюлмани - названието се отнася за кърпа от Сирия /Шам/. Никабът е було, при което се виждат само очите. Той е характерен за жените в Саудитска Арабия под уахабитско влияние. Бурки носят жените в пущунските племена в Афганистан и Пакистан.

Забраняваме бурките, за да защитим жените
Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ

Бурките разделят обществото. Опитът за налагане на това разделение идва от определени ислямистки фактори в България. След като в някои европейски страни носенето на бурки беше забранено - и заради сигурността, и от цивилизационна и културна гледна точка, у нас опитът да се налагат демонстративно в циганските гета е провокация срещу светската държава. Когато едно подобно забулено създание влезе някъде, няма как да се установи какво има под чаршафа. Виждат се две очи, как да знаеш дали е мъж или жена, носи ли оръжие. Дава ти някаква лична карта - само че там има физиономия, а не две мигащи очи под черно покривало. В 21. век тепърва да налагаме практики от 18. век от Саудитска Арабия, Пакистан и Афганистан, е повече от излишно.

Аргументът, че се накърняват религиозни чувства не е сериозен, защото подобна традиция за такова облекло у мюсюлманите в България не са съществували никога, дори по времето на турското робство. Сега някой се опитва да ни върне в Средновековието.

Ние подготвяме законодателно решение, което ще бъде готово до дни. Това е стара идея на ВМРО. Забраната за носене на подобно облекло ще важи за обществени места - административни учреждения, институции, дискотеки и на улицата.
В Конституцията е записано, че България е светска държава. Всякакви норми на религиозно поведение, които се налагат, са недопустими. Когато хората протестираха срещу високоговорителите на джамиите, контрааргументът беше - ама защо камбаните бият. И нахалството трябва да има предел! Никой не пречи на другия да изповядва каквато религия иска, но ние сме длъжни да пазим живота и сигурността на гражданите.

Категорично не нарушаваме, а защитаваме човешки права - на жените, чиито мъже ги принуждават да се обличат по този начин. Същите тези хора ги третират като същества второ качество, а по всички международни стандарти жената е равна на мъжа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай