В Гоце Делчев се радват на единствения бежанец

В Гоце Делчев се радват  на единствения бежанец | StandartNews.com

Военните от ГКПП Илинден готови да спрат мигрантите и да ги върнат, откъдето са дошли

В началото на месеца премиерът Бойко Борисов нареди под тревога да бъдат вдигнати полицаи и военни заради кризата с бежанците на гръцко-македонската граница. Министерствата на отбраната и на вътрешните работи проведоха съвместно учение по границата с двете страни, но не и на границата с Турция, откъдето основно влизаха мигранти. Заради затварянето на балканския маршрут, който досега минаваше от гърцко-македонската граница за Сърбия и Германия, се налага по нашата граница с южната ни съседка да бъдат насочени повече военни. Там се очаква да възникне напрежение, след като балканският маршрут бъде затворен напълно.

"Всеки бежанец, който мине нелегално българската граница, ще бъде връщан в съответната държава", каза още в началото на март Борисов.

Той посочва още, че "населението, особено надолу по Петрич, по Сандански, вече е настръхнало".
Решихме да отидем и да проверим как стоят нещата в един съседен град на Петрич и Сандански - Гоце Делчев, който е последният голям град в близост до ГКПП Илинден.
В града напрежение не се усеща, а може би точно обратното - витае ведро пролетно настроение. В центъра младите са насядали по кафенетата в града и въпреки дъждовния ден

се забелязва оживление в южния град, особено от гръцки туристи

които са една от основните движещи сили на пазара в града.
Хората откровено споделят, че не са съгласни бежанците да минават през града им или да се заселват наоколо, но както се изразиха те: "границата ни е разграден двор и всеки може да си влиза откъдето си поиска".
Местните обаче съчувстват на бежанците и споделят, "че е жалко да се отказва помощ на хора като тях, но направи ли се компромис веднъж, то спасение няма да има нито за нас, нито за града ни. Ние не сме в Германия и нямаме тези възможности да приютим бежанците", споделят още местните.

Единственото им притеснение е, че бежанците биха могли да донесат вируси и болести

тъй като условията на живот в лагерите, в които са настанени, не са добри.
Под сурдинка обаче те ни казват, че преди време в града са били настанени няколко семейства бежанци. Били приети на работа от местен бизнесмен, но след месец-два напуснали града с коментар пред колеги, че "работата била твърде много за толкова малко пари". В момента едно-единствено момче все още е в Гоце Делчев. "То остана и си работи", споделят гоцеделчевци. Те се съмняват, че бежанците ще поискат да останат у нас и ще приемат тяхното препитание. Според местните мигрантите ще поискат да продължат към Германия, където се надяват на по-лек живот. Те обаче се притесняват и от това да не се превърнем в един огромен бежански лагер като Гърция.

Подобно на другите гранично-пропускателни пунктове и в ГКПП Илинден също се провежда учение за охраняване на граничната бразда. Въпросът е колко от бежанците биха използвали официалния вход към територията ни и колко биха предпочели да минат през горските пътеки. Пред нас военни от града споделиха, че те са категорично против нахлуването на бежанците, "може да е нехуманно и крайно, но ще вземем всички мерки в рамките на закона, за да ги спрем и върнем там, откъдето са дошли".

Съвместно учение на българските и гръцките сили проверява готовността ни за реакция заради миграционния натиск, който се очаква да настъпи скоро. На 4 и 5 март бяха извършени подготовка и тренировъчни действия за учението.
След приетите в парламента промени военните вече могат да охраняват държавната граница заедно с Гранична полиция.
За момента обаче сериозен миграционен натиск няма както по браздата ни с Гърция, така и по тази с Македония.
Иначе напрежението в района на гръцкия пункт Идомени на границата с Македония в последните седмици силно се изостри,

там вече са струпани около 10 000 мигранти

блокирани заради почти пълното затваряне на балканския маршрут на север към Германия. Същевременно хиляди мигранти продължават да пристигат и до близкия до България град Кавала. Гърция пък е на ръба на хуманитарна криза.
По-рано през месеца военният министър обяви, че в охраната на границата ще участват Сухопътни войски, съвместното командване на силите, служба "Военна информация", "Военна полиция", ВВС и ВМА.

Министерството на отбраната (МО) заедно с Гранична полиция разработва всички детайли по съвместната охрана на границата. "Ние имаме готовност във всеки един момент да реагираме, ако това се налага", заяви тогава Ненчев, цитиран от БГНЕС.

"Ние не можем да преценим в каква степен бежанският поток ще се насочи към България, към българската граница. На този етап имаме само предварителна информация за изключително увеличаване на потоците в Гърция, Македония и Сърбия, така че сме взели всички превантивни мерки. Но наистина не бих могъл на този етап да кажа колко и каква част от тях биха се насочили към границата на България", каза още министърът.

И докато в София бушуват притеснения дали границата ни ще може да бъде защитена, в Гоце Делчев всичко е спокойно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай