В името на буйната грива

Овца избяга, за да не бъде подстригвана

В името на буйната грива | StandartNews.com

Шрек е неизвестна мериносова овца, живееща в Саут Айланд, Нова Зеландия. До момента, в който се изстрелва до върха на славата с огромното си вълнено палто.

Обикновено овцете от тази порода се стрижат веднъж годишно, но Шрек не мразел нищо повече от свалянето на козината му. И така той измислил план за избягване на подстригването завинаги, щял да избяга.

Цели 6 години бягството на Шрек се оказва успешно, след като излиза от заграждението си и се укрива в местните пещери. В крайна сметка Шрек беше открит, въпреки че изобщо не изглеждаше както преди, не беше какъвто собствениците му го помнеха. Джон Периам, собственикът на Шрек, го описва така: "Той приличаше на някакво библейско създание."

Някои породи овце естествено хвърлят вълната си всяка година, но мериносовите овце, обикновено отглеждани за месо, никога не са губили руното си. Скрита зад пещерните стени, далеч от всякакви режещи остриета, вълната на Шрек продължава да расте още и още. Така че след 6 години без никакви подстригвания Шрек имаше достатъчно вълна, за да произведе 20 костюма за мъже. Така той е намерен с 6 пъти по-голямо от средното количество мериносово руно. Общото му руно е тежало около 60 килограма!

Вълците се опитвали да го изядат, но зъбите им не можели да проникнат през дебелия слой вълна до кожата.

Хората не можаха да се наситят на сладкия малък бунтовник и затова, когато най-накрая беше подстриган, той бе показан по националната телевизия на Нова Зеландия за всички негови почитатели. Шрек беше достатъчно известен, за да се срещне с премиера на Нова Зеландия по онова време Хелън Кларк.

2 години след като Шрек беше подстриган за първи път по националната телевизия, това отново се случи на живо, този път плаващ в айсберг, точно до брега на Дунедин, Нова Зеландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай