Коя е най-добрата инвестиция за офиса

Кое идва първо - успехът или щастието?

Коя е най-добрата инвестиция за офиса | StandartNews.com
  • Кое идва първо - успехът или щастието?
  • Увеличението на заплата носи радост само в началото

 

Може би всеки човек на света иска да има работа или дори кариера, които да му донесат щастие и благополучие. Да си щастлив обаче за много от нас е свързано с това първо да постигнем успех в службата, да спечелим пари и слава, на второто държим особено много в днешния свят на властващи медии. И след като сме успели в работата можем да забием флага на върха и да кажем, че сме изкачили кривата на щастието. Има експерти обаче, които ни убеждават, че трябва да преобърнем приоритетите - първо щастието, а после успеха.

  • Какво е успехът? А какво е щастието?

Какво искаме да постигнем, за са сме успешни? За повечето хора това означава да са сравнително добре финансово, да получават

  • заслужено признание за своите постижения

да изпитват удоволствие от работата си и в резултат на това да станат по-щастливи. Това разбира се са разумни цели, а към тях може да се добавят още много други, особено ако човек е амбициозен и трудолюбив. Логиката тук е, че станеш ли успешен в работата, няма начин да не станеш и щастлив.

Според харвардския проф. Артър Брукс обаче такова схващане е погрешно. Брукс, който е преподавател по управление и залага много на психологията, смята, че преследването на успеха има своята цена, която в крайна сметка може да намали щастието, ако не и изобщо да го унищожи. Свидетелство за това са един куп хора, които в търсене на успеха са стигнали само дотам да бъдат забравили целта в живота си възрастни работохолици.

Брукс не съветва да избираме между успеха и щастието, а е убеден, че въпреки всичко можем да постигнем и двете. Но трябва да обърнем нещата. Вместо да се опитваме първо да постигнем успех и да се надяваме, че той ще ни донесе щастие, трябва да започнем работейки върху щастието, а то ще ни даде сили да стигнем и до успеха.

  • Какво показват данните?

В своя статия за сп. "Атлантик" проф. Артър Брукс показва с проучвания сред работещи, че успехът и щастието обикновено са право пропорционални. Например в списъка на "Форчън" на 100-те най-добри за работа компании последните са отбелязали средно 14% увеличение на цената на акциите всяка година от 1998 до 2005, в сравнение с 6% средно за целия пазар. Служителите, които се чувстват чути, уважавани и интелектуално стимулирани на работното място също растат като дял от персонала с нарастване на пазарната стойност на компанията, в която работят. Последното се вижда в резултати от допитвания на "Галъп".

Това съотношение кара мнозина да заключат, че причинно-следствената връзка е "от успеха към щастието". Дори личният ни опит показва, че хората силно вярват, че увеличението на заплатата, особено ако тя вече е с "приличен" размер, ще има голям и дълготраен ефект върху удовлетворението им от работата. Тук обаче данните започват да се разминават с очакванията. Големият ръст на заплатата има само малък и преходен ефект върху благосъстоянието. Ако очакването за по-висока заплата ни подобрява настроението ежедневно за определен период от време, този период изтича, а всяка следваща добавка към заплащането вече не е свързана с кой знае каква радост. В случай, че изразим това с цифри, да кажем, че

  • удовлетвореността от работата ни е 6 от 10

- не е лошо, но може да е по-добре. Ако шефът удвои заплатата ни, това ще ни доведе до 6,5 или 7, а след това ще падне обратно до около 6. Може би това не е най-добрата стратегия, която да ни помогне да обикнем работата си.

А и горното дори не взема предвид цената, която повишеният успех в работата може да има върху цялостното удовлетворение от живота. През 2016 г. психолози измерили успеха в кариерата, като помолили 990 професионалисти с висше образование, работещи на пълен работен ден, да сравнят своите кариерни постижения с тези на другите. Станало ясно, че хората като цяло се радват на парите и статуса, произтичащи от относителния успех. Успехът само по себе си обаче не води до пълно удовлетворение. Той косвено намалява задоволството от живота, тъй като ограничава свободното ни време, носи ни повече стрес, разваля социалното ни общуване и пр. косвени фактори.

  • Яйцето или кокошката?

Много по-силни и по-положителни резултати се появяват, когато изследователите обърнат реда на нещата, разглеждайки не ефекта на успеха върху щастието, а въздействието на щастието върху успеха. Проучвания, извършени от началото на настоящия век показват истинската причинно-следствена връзка - щастието води до успех в много сфери на живота, включително семейни взаимоотношения, приятелство, здраве, доходи и харесване на работата.

Според Брукс едно от обясненията може да е, че щастието ни прави по-привлекателни, така че сме възнаградени от другите. Другият вариант е щастието да ни прави по-продуктивни. Но което и от двете да е вярно, сметката излиза. Ако сте сервитьор в заведение например, може би не основен, но важен, източник на доход за вас са бакшишите от клиентите. В случай, че сте по-позитивни, че изглеждате щастливи, хората ви намират за по-привлекателни и с удоволствие ви оставят по-голям бакшиш. В един експеримент на психолози пък било пробвано друго. Хора участвали във времево ограничено решаване на аритметична задача и тест по математика. Изследователите установили, че субектите, на които предварително е бил показан откъс от комедиен филм, са били с около 12% по-продуктивни при задачата и теста от останалите.

  • Продуктивността дори зависела от това колко забавен е откъсът

Независимо дали сте служител или работодател, по-добрата инвестиция би била да увеличите щастието на работното място и в живота, вместо просто да се опитвате да увеличите показателите за успех, категоричен е проф. Артър Брукс.

  • Какво да правим с работата?

Първото нещо, което трябва да помним е, че щастието изисква баланс. Без значение колко харесваме заниманието си, прекомерната работа ще се превърне в пречка за благополучието. През 2020 г. изследователи, проучващи 414 ирански банкови служители, установили, че работохоличното поведение, включващо неща като перфекционизъм и пристрастяване към работата, води до неучтивост на работното място. Същото поведение освен това влошава качеството на семейния живот. Формулата тук, оказва се, е: Това че на работното място намирам удовлетворение, макар и на висока цена, не ме прави по-добър човек в семейството.

Трябва да се пазим от работохолизма в себе си и да мислим за приятелите и семейството си, които страдат от него. Но също толкова важно е, че работодателите не бива да насърчават прекомерната работа - което вероятно ще изисква усилия и внимание от тяхна страна, тъй като изследванията показват , че ръководителите обикновено подценяват проблема на служителите си с постигане на благосъстояние.

Веднъж взели под контрол количеството работа, трябва да се заемем с друг важен аспект - щастието в работата изисква

  • усещане за смисъл и цел

Двете ключови характеристики на смислената работа са спечеленият успех и работата в полза на другите. Заслуженият успех предполага чувство за постижение и признание за добре свършената работа, докато подпомагането на другите изисква познаване на онези хора, които се възползват от резултата от нашата работа. Много изследвания показват важността на тези работни аспекти.

  • Кои работещи са най-щастливи?

Най-голямо удоволствие има при хората, работещи в сферата на услугите. Според проучване от 2016 г. на американската компания "Пю" пропорционално повече работници в нестопански и правителствени сектори, т.е. работа, която обикновено е ориентирана към това да служиш на хората, казват, че работата им дава чувство за идентичност. Много по-малка в това отношение е удовлетвореността на работниците в частния сектор. Което не означава, че веднага трябва да хукнем към първото открило се свободно работно място в държавната администрация например. Връзка между произведеното от нас и добруването на другите хора можем да открием във всяка една професия.

Дори ако ни е трудно да видим кой има полза, тъй като хората, до чиято съдба се докосваме с работата си, са много далеч или са свързани с ефекта от нея косвено, нека се опитаме да погледнем малко по-наблизо - може би дори на съседното бюро. Винаги можем да се насладим на ефекта от работата като помагаме на колегите си. Има ясни доказателства, че подкрепата, която даваме на другарите си по професия може да помогне за облекчаване на негативните емоции в работно време.

В крайна сметка, въпреки че успехът и щастието са свързани, алхимията е предимно еднопосочна - а не по начина, по който повечето от нас си мислят. Да работим върху успеха си, за да станем по-щастливи в най-добрия случай е неефективно и може да ни донесе нещастие . Но работата върху нашето щастие ни дава най-добрия шанс да получим и двете.

  • Бягство от реалността

Дори ако всичко това има смисъл за нас, все пак може да открием, че изпадаме в стари навици - да търсим щастие чрез успех в работата. Проф. Брукс признава, че също се отпуска понякога и почти се превръща в перфектния работохолик. Но преди да го допусне обикновено препрочита една книжка на Франц Кафка от 1922 г. "Художник на глада". Историята разказва за мъж, който гладува в клетка, за да изкарва прехраната си като странстващ карнавален акт. Той е обсебен от работата си и като перфекционист търси това, което нарича "безупречното гладуване". Като един истински художник, този майстор на гладуването се гордее с успеха си, въпреки че винаги е мрачен и, както пише Кафка, "ако някой добродушен човек, който го съжалява, някога поиска да му обясни, че тъгата му вероятно идва от гладуването муЕ художникът на глада отговаря с изблик на ярост".

С течение на времето неговото "изкуство" става непопулярно. Художникът се опитва да гладува по-дълго от всякога, отчаяно търсейки начин да съживи кариерата си. Вместо това е напълно игнориран и седи сам в клетката си. В крайна сметка художникът на глада умира от глад. В обрат на абсурдизъм главният герой признава точно преди да издъхне, че единствената причина, поради която се е занимавал с изкуството си, е, че не може да намери никаква храна, която да му хареса. Така че не търсете успеха на всяка цена, а първо си осигурете поне малко щастие. То ще ви положи червения килим към успеха. Ще видите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай