Условни присъди за влака София-Кардам (обновена)

Условни присъди за влака София-Кардам (обновена) | StandartNews.com

Велико Търново. Условни присъди получиха тримата обвиняеми по делото София-Кардам.И двете страни по делото са недоволни от решението и ще обжалват пред Касационния съд.

Апелативният съд във Велико Търново призна бившия директор на БДЖ Георги Иванов за виновен за това, че е издал заповед за заключване на страничните врати на влака с каре и щифт и по този начин е причинил смърт по непредпазливост на девет души. Той получи година и 6 месеца „лишаване от свобода” с 3 години изпитателен срок. Съдът намали присъдите, наложени от Окръжен съд – Плевен, на шафнера Георги Георгиев и на началник-влака Иванка Костадинова. Присъдата на Георгиев е намалена от 12 години на 3 години „лишаване от свобода” с 4 години изпитателен срок. Присъдата на Иванка Костадионова е намалена от 8 години на 6 години и 5 месеца, с изпитателен срок от 4 години.Тримата обвиняеми трябва да изплатят на ищците по 100 000 лева, както и разноските по делото.

Само ден преди решението на съда близките на загиналите и прокуратурата поискаха максималната присъда от 15 години затвор за обиняемите. Вместо това съдът намали още повече присъдите им. Въпреки това обвиняемите са недволни.

Ще обжалвам, защото съм невинен, заяви шафнерът Георги Георгиев. Той ще иска оправдателна присъда. „Не можа да се докаже, че съм виновен напълно за нещо, което някой е решил някога. Абсолютно всичко възможно съм направил, за да спася хората. Спасени са 26 души, те са евакуирани от общо 35 пътници в рамките на 4 минути”, каза Георгиев, след като чу присъдата си.

Близките на жертвите във влака-факла също са недоволни от присъдата. Майката на загиналия в пожара Даниел Вичев – Дора Вичева заяви, че ще обжалва пред ВКС. Жената каза, че не може да живее с това, което е чула в залата. "Само този, който е загубил близки за минути поради нечия безотговорност, може да осъзнае какво се случва”, каза Дора Вичева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай