US разрушителят идва до седмица

Ракетоносецът "Доналд Кук" е с усъвършенствани системи и е част от ракетния щит над Европа

US разрушителят идва до седмица | StandartNews.com

В рамките на седмица във водите на Черно море ще влезе американският боен кораб, вторият, който Щатите пращат близо до България след началото на кризата в Украйна. Това съобщи говорителят на Пентагона полк. Стивън Уорън, без обаче да разкрива името или типа на плавателния съд заради "оперативна сигурност". Източник от Пентагона обаче потвърди пред АФП, че става дума за ракетоносеца "Доналд Кук" (USS Donald Cook (DDG-75), същия, за който единствено "Стандарт" съобщи миналата седмица. Разрушителят наскоро е преминал през подобрения и е с усъвършенствани системи и вече може да приеме на борда на въоръжение ракети SM-3, благодарение на които може да функционира като част от противоракетната система "Иджис" (Aegis - на англ.). Това именно е ключовият компонент от ракетния щит на Европа, който НАТО разработи и заради, който бяха разгорещените протести от страна на Русия още преди кризата в Украйна, с аргумента, че тази ПРО е пряка заплаха за територията и сигурността й. Ракетният щит се състои от командване в Рамщайн, Германия, свръхмощен радар в Турция, ракети SM-3 на фрегати в Средиземно море (т.е. компонента "Иджис") и прехващачи в Полша и Румъния.

Заради функцията му да е част от "Иджис", ракетоносецът бе разположен в испанската военноморска база в Рота, в провинция Кадис, автономна област Андалусия, през февруари.

"Целта на изпращането на бойния кораб в Черно море е основно да уверим нашите съюзници и партньори наоколо, че сме ангажирани в региона", посочи Уорън. По думите му "ние все още планираме детайли на операциите ни в Черно море, но предвиждаме посещения в пристанища и учения с военноморски сили на други държави по бреговете на Черно море". Той обаче изтъкна, че не се предвижда влизане или маневри в украински пристанища.

През март САЩ пратиха в Черно море друг ракетоносец от същия клас "Арли Бьорк" - разрушителя "Тръкстън" (USS Truxtun), който проведе учения с румънските и българските ВМС, посети Варна и отплава, според официалната информация на Пентагона на 21 март. Двата ракетоносеца са почти близнаци - дължина 154 м и широчина 20,4 м, но водоизместимостта на "Доналд Кук" е 8300 метрични тона, докато на "Тръкстън" е 9648. И "Доналд Кук" носи крилати ракети "Томахоук" и "Харпун" и "Стандард" и също е оборудван с две специални системи за вертикално изстрелване Mk 41, 7 оръдия и 2 торпедни системи Mk 32, всяка от които със заряд от 6 торпеда. На палубата обаче може да приеме само един щурмови хеликоптер, SH-60 Sea Hawk, докато "Тръкстън" може два.

И "Тръкстън", и "Доналд Кук" са с четирите газови турбини и две витла и могат да развият скорост от 30 възела (56 км/ч), но докато при "Тръкстън" тя е максимална, то "Доналд Кук" може да е по-бърз. Параметрите при "Тръкстън" сочеха, че с мощността на двигателите от 108 000 конски сили (при "Доналд Кук" са 100 000 к.с., т.е. с 8000 по-малко), обсегът му на действие с едно зареждане е 4400 морски мили при скорост 20 възела (8100 км при 37 км/ч).

Ф-16 на учение в Румъния

Няколко американски изтребителя Ф-16 пристигат в Румъния тази седмица за серия учения, разкри министърът на отбраната на северната ни съседка Мирча Душа. Той обаче подчерта, че това няма нищо общо със ситуацията в Украйна. "Всъщност, тези учения бяха планирани още преди година", добави Душа, като не разкри точния брой на изтребителите, които се очаква да пристигнат.

Министърът коментира също така информацията в някои български медии, че руски самолети летят над България близо до румънска военна база. "Нашите въздушни сили следят въздушното ни пространство без прекъсване", каза той. Душа също така отрече твърденията, че броят на американските военни в Румъния ще бъде увеличен до 1600. "Според закона, одобрен от парламента, броят на американските военни на румънска територия не може да превишава 600 в нито един момент", обясни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай