Уникална годишнина! Как ще празнува Великобритания

Всенародните тържества са планирани за началото на месец юни

Уникална годишнина! Как ще празнува Великобритания | StandartNews.com

Кралица Елизабет II е най-прочутият монарх на планетата. Управлението ѝ ще премине в неделя историческия праг от 70 години на трона. Как ще бъде отбелязан този исторически юбилей?

На 6 феврури 1952 г. умира крал Джордж VI и принцеса Елизабет, която е на сафари в Кения, става кралица.

70 години по-късно кралицата ще посрещне годишнината от началото на своето властване в имението Сандригам.

Всенародните тържества са планирани за началото на месец юни, когато в планирания 4 дневен празничен уикенд се очаква да се включат над 10 милиона поданици на кралицата, които да празнуват факта, че тя е най-дълго управлявалия монарх в британската история.

Бъкингамският дворец публикува програмата на празничните мероприятия, посветени на кръглата годишнина, която досега нито един британски монарх не е отбелязвал. В центъра на Лондон ще има парад, в който ще участват 1400 военнослужещи от различните подразделения на кралските въоръжени сили, 200 коня и 400 музиканти. Те ще преминат по традиционния маршрут – от Бъкингамския дворец до площада на Конната гвардия, в пищен парад, придружени от членовете на кралското семейство на коне или в карети.

Тържествата ще включват и празничен обяд в Уиндзор, където е извънградската резиденция на Елизабет II. На масите с дължина от половин километър ще бъдат настанени повече от 1600 души. В цялата страна ще се проведе „Големият юбилеен обяд“, на който стотици хиляди жителите на кралството ще отбележат платинения юбилей, пише "Марица".

За 3 юни е планирана специална празнична литургия в катедралата „Свети Павел“, а на следващия ден в Бъкингамския дворец ще се състои концерт, в който ще участват звезди на шоубизнеса от цял свят.

Преди Елизабет II само двама монарси в историята са надхвърляли прага от 70 години на трона - френският крал Луи XIV властвал 72 години и 110 дни от 1643 до 1715 г., и кралят на Тайланд Пумипон Адулядет - 70 години и 126 дни от 1946 до 2016 г.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай