Сряда,

Учените разбраха защо мъжете живеят по-малко от жените

От: Редакция -
10368
Учените разбраха защо мъжете живеят по-малко от жените
A
A
A

Средностатистически мъжете живеят по-малко от жените. Изследване, публикувано в Science, показва, че причината за това може да бъде загубата на мъжката полова хромозома. Тя причинява по-ранна смърт при мъжете, провокирайки сърдечно-съдови проблеми.Загубата на мъжката полова хромозома с напредването на възрастта при мъжете повишава риска от смърт поради сърдечно-съдови причини.

Според изследване на Медицинския факултет на Университета на Вирджиния (САЩ) и Университета в Упсала (Швеция) изчезването на Y хромозомата в кръвните клетки причинява развитие на фиброза в сърцето, нарушена сърдечна функция и смърт от сърдечно-съдови заболявания при мъжете.Посочената генетична промяна, позната като mLOY (Mosaic Loss Of Y), засяга най-малко 20% от 60-годишните мъже и 40% от 70-годишните мъже, допълват учените.Предишни проучвания показват, че мъжете с mLOY в кръвта са предразположени към развитие на заболявания, свързани с възрастта, като рак и болестта на Алцхаймер.

Настоящото проучване установява, че мъжете с mLOY в техните бели кръвни клетки също имат повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, най-честата причина за смърт при хората. Учените имат добра новина. Според изследователя от Университета на Вирджиния Кенет Уолш, откритието предполага, че мъжете, страдащи от загуба на Y-хромозома, биха могли да се възползват от вече съществуващо лекарство. То може да помогне за противодействие на вредните ефекти от загубата на хромозоми - такива може да се проявят не само в сърцето, но и в други части на тялото.

Особено след 60-годишна възраст мъжете умират по-бързо от жените, казва Уолщ.Сякаш биологично остаряват по-бързо, допълва той.

Източник: profit.bg/


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички