Учените изумени! Невероятна находка в Космоса

Какво означава кафяво джудже

Учените изумени! Невероятна находка в Космоса | StandartNews.com

Изключително интересна космическа находка прикова вниманието на учените.

Изследователите публикуваха резултатите от нови космически наблюдения на сървъра за предпечатни документи arXiv. Според проучването те са успели да открият ново много масивно кафяво джудже, което е много необичаен вид космически обекти, пише Phys.

Обекти, които не са нито планети, нито звезди, въпреки че имат подобни на тях характеристики, се наричат ​​кафяви джуджета. Смята се, че тези обекти са набрали твърде много маса по време на образуването си, за да се считат за планети, и твърде малка маса, за да предизвикат синтез в ядрата им.

Според учените повечето кафяви джуджета имат маса, която е поне 13 пъти и най-много 80 пъти по-голяма от масата на Юпитер. Въпреки че астрономите вече са открили много такива обекти, много рядко се срещат много масивни кафяви джуджета.

Но учените съобщиха, че са успели и са открили рядко кафяво джудже с маса 80 пъти по-голяма от тази на Юпитер. Тоест този обект има горната граница на изчислените маси за кафяви джуджета. По този начин този обект се счита за подзвезда и въпреки това синтезът на водород, който е необходим за съществуването на истинска звезда, не се случва в ядрото му.

Учените смятат, че температурата на новото кафяво джудже е около 1400 градуса по Целзий и то има най-малката орбита от всяко известно кафяво джудже. Този обект прави пълен оборот около близката звезда (тя е много малка: 0,17 диаметър на Слънцето и 0,13 маса; температурата на звездата е 2600 градуса по Целзий) само за 1,9 часа.

Астрономите смятат, че и двата обекта в тази система са доста стари, въпреки че приблизителните оценки на възрастта варират от 5 милиарда до 13 милиарда години, пише Глас Нюз..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай