Цяла нощ молитви на Кръстова гора

Хората търсят от лек срещу болежки до спасение от трусове

Цяла нощ молитви на Кръстова гора | StandartNews.com

София. Отчаяни майки с болни деца, хора в инвалидни колички, незрящи, възрастни с куп болежки или просто големи компании приятели и щастливи семейства. Това представляваше многохилядното море от хора, заляло поляните в местността Кръстова гора над Асеновград в навечерието на големия християнски празник Кръстовден.

Обединяваше ги вярата им в Бог и надеждата, че на святото място ще измолят чудо. До 3 часа сутринта продължи литургията под звездите, водена от Пловдивския митрополит Николай. Стотици богомолци пък бяха заспали направо върху найлони, завити с губери и одеяла. Вярва се, че на Кръстова гора Господ лекува в съня. Затова всяка година хиляди се стичат за службата и за да преспят на мястото, заредено със силна енергия.

Нощта срещу петък се случи хладна и ветровита, но това не уплаши хората. Хълмовете на Родопа планина ехтяха от църковни песнопения. На финала множеството изпя "На многая лета" с църковния хор и духовниците. В проповедта си дядо Николай заръча на богомолците да се въоръжат с най-силното оръжие против поднебесните сили на злото - Св. Кръст Христов. И мислено да го изобразят в съзнанието си, сърцата и душите си срещу многото враговете на човешкото спасение, легионите демони, нажежили стрели, за да уязвят хората в изкушение и съблазни.

На сутринта повечето миряни се бяха изнесли, други се бяха подредили до аязмото, чиято вода лекува очи. Голяма опашка се изви и в храма за поклонение пред частицата от Божия кръст, която се пази там. Семейство беше довело дъщеря си Мария-София навръх рождения й ден. "За първи път виждам такава служба. Много сме щастливи", разказа бабата София Нинкова от Видин. На поляната до манастира вниманието привличаше група от две млади жени и седем деца. Анка от Гълъбово и сестра й са довели челядта си. "Всички сме живи и здрави, благодарим на Бог, че ни дари с толкова деца", казва щастлива жената. 

За именния си ден на святото място бе дошъл за първи път и 57-годишният Ставри Ставрев (на гръцки ставрос означава кръст). Довел от Шумен цялото семейство. Многолюдна компания от Кладница пък отправила горещи молитви да няма повече земетресения в близкия Перник. Дошли с автобус, организирани от местното читалище. Сега хората събират пари за ремонт на манастира "Св. Никола", чийто стени се напукали при трусовете.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай