Цацаров погва кметове за водния апокалипсис

Цацаров погва кметове за водния апокалипсис | StandartNews.com

Прокурори казват до 24 октомври кой удави България

Виновниците за водния ад в България ще станат ясни до края на октомври. Главният прокурор Сотир Цацаров постави срок на обвинителите и разследващите органи най-късно до 24 октомври да извършат детайлна проверка за управленски грешки, безстопанственост и всички подобни провинения, заради които през последните месеци загинаха десетки наши сънародници, а стотици други останаха без покрив. Според Цацаров, бедствията след обилните дъждове са в резултат преди всичко

на човешкия фактор, а не на природната стихия

Разпорежданията на обвинител номер 1 идват дни след като той посети бедстваща Мизия и лично се запозна с щетите там, на мушката са поставени кметове, областни управители и шефове на басейнови дирекции. На много места са констатирани проблеми и редица нередности, за които е установено, че са еднакви във всички засегнати от наводненията райони. Прокурорите ще проверяват дали е осъществяван контрол за поддържане на проводимостта на речните легла, в техническа изправност ли са били водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и в какво състояние е необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг. По отношение на кметовете и областните управители обвинителите ще проверят дали са извършени всички дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система и дали са изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им.

"Общините, които не се съобразяват с предписанията на компетентните органи и не взимат превантивни мерки срещу наводненията, трябва, да понасят някакви санкции", смята и вътрешният министър Йордан Бакалов. Пред БНТ той заяви, че преди повече от седмица е изпратил писма до кметствата да си почистят коритата с поименен списък какво трябва да се направи - дерета, канализации, речни корита. "Равносметката - за тези два дни изминах 1200 км в засегнатите райони - определено мога да кажа, че има общини, които явно са си свършили работата и в които се вижда, че водата по улиците се поема от шахтите, докато има други, които явно не са. И от там вече, както се казва, в коритата на реките вода няма

а по улиците - до колене

обясни Бакалов. Той е поискал справка за това колко пари за изхарчени през последните 10 г. за справяне с щетите от бедствията. Сумата надхвърляла 1 млрд. лв., "а в същото време предпазни мерки продължават да не се взимат", посочи вътрешният министър. "Да, наистина природата удари тези общини, но аз съм на мнение, че независимо че не можем да се борим пряко срещу нея, можем поне да вземем мерки предварително, които да минимализират загубите, защото няма как да продължаваме да бягаме след събитията, няма как държавата да има тези финансови възможности, с които след това да възстановява", заключи той.

МВР, във взаимодействие с всички други ведомства, трябва да изгради необходимите системи за наблюдение и ранно предупреждение при всички видове бедствия и аварии - тази теза пък застъпи министърът на отбраната доц. д-р Велизар Шаламанов пред БНР. Той увери, че Българската армия ежедневно помага при потопите - с хеликоптери за търсене, спасяване и евакуация, с модули за действия при наводнения, с осигуряване на топла храна, с медицински екипи. Министърът на отбраната подчерта, че ведомството му работи все по-тясно с МВР, така че в "Гражданска защита" да бъде прехвърлена необходимата техника.

Кристалина Георгиева: Не е искана помощ от ЕС

"Европейският кризисен център е в контакт с българските власти във връзка с последните наводнения. На линия сме да помогнем, ако е нужно. Моите съболезнования на близките на загиналите!", написа във "Фейсбук" еврокомисарят ни Кристалина Георгиева. По думите й има три неща, които ЕС може да направи в помощ на страната ни за справяне с бедствието и неговите последици: "Първо, при голямо бедствие всяка държава членка на ЕС преценява дали може да се справи със собствени сили, или да се обърне за помощ към Европейската комисия (ЕК) и да активира Европейския механизъм за гражданска защита. Засега оценката на българските власти е, че могат да се справят със собствени сили и такава не е поискана европейска помощ. Разбира се, ние имаме готовност да я предоставим", информира тя. Според Георгиева, едва след като стане ясен мащабът на щетите, за тяхното възстановяване може да бъдат пренасочени средства от европрограмите. На трето място тя отбелязва, че при особено мащабни бедствия в ЕС има и Европейски фонд за солидарност, от който страната ни може да получи средства, ако щетите надхвърлят определен размер от брутния вътрешен доход.

Метеоролозите: Дъждовете не са ни виновни

"Има човешка немарливост, човешки грешки, а не природни бедствия", каза директорът на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ доц. Георги Корчев. Той е категоричен, че обилни валежи в страната ни е имало и пак ще има, като в условията на променящия се климат честотата и интензитета им ще се увеличават. "За да не се стига до такива последици, трябва да се вземат превантивни мерки, да се почистват деретата и да се обърне сериозно внимание на коритата на реки и на язовири, посочи Корчев. "Страната ни разполага със системи за ранно предупреждение за опасни явления, най-вече за трансграничните реки. Сега приключва подобен проект за р. Арда, на стойност около 700 000 евро, осигурени от Брюксел", уточни шефът на НИМХ. Българските метеоролози участват в международна конференция в "Ривиера", на която присъстват близо 160 учени от над 20 държави. Тя е посветена на качеството на въздуха в различни точки. "20 държави от ЕС, включително и България, са в нарушение на изискванията за количеството на фините прахови частици във въздуха", посочи инж. Ваня Григорова, шеф на Изпълнителната агенция по околна среда.

В Бургас: Медали за тримата герои, бутат гето заради зарази


(Снимка: Флагман)

Медали за храброст получиха трима млади мъже, спасявали давещи се хора по пътя Бургас - Созопол край Отманли в нощта на 6 септември. Бургазлията Николай Градев на 27 г., колегата му Николай Кирилов от Кюстендил, който от година също живее край морето, и Марин Гърков от Средец се срещнаха с кмета Димитър Николов, който им благодари за проявената смелост. "Добрите примери трябва да се показват. Било е изключително рисково да се влезе във водата, за да се помогне на давещите се хора", заяви градоначалникът. Героите са разказали на Николов, че още двама мъже им помогнали да вадят хора от калните води. Имената им обаче остават неизвестни засега. Затова кметът ги призова да се обадят в общината, защото "добрият граждански пример не трябва да остане анонимен". "Знаете, че Бургас се закриля от св. Николай Чудотворец. Има някаква символика, че вие и двамата носите неговото име", обърна се кметът към Николай Градев и Николай Кирилов. На празника на града 6 декември общинският съвет ще удостои тримата спасители с почетни грамоти.

"Вода, много вода и писъци за помощ" - това са спомените на Николай Градев от бедствието. Във фаталната нощ заедно с Николай Кирилов се връщали от Созопол. Пристигнали на място след приливната вълна. Видели много спрели автомобили и чули виковете за помощ. "Около 15 минути се чудехме какво да направим, защото не бяхме подготвени. Мислихме откъде да намерим въже, за да не се наложи и нас да ни вадят", разказа героят Кирилов. Накрая се увили с кабел и така преминали през водата, за да стигнат до изхвърлените в дерето коли. Не повече от шестима са били мъжете, осмелили се да влязат във водния ад и да помагат на бедстващите. Спрелите в района автомобили обаче са били близо 20.

Третият - Марин Гърков от Средец, пък е човекът, успял да извади Стоян Толев, съпруга на загиналата Недялка, и да помогне на приятелите на другата жертва на потопа - Камелия.

В понеделник в Бургас и Приморско бе ден на траур в памет на тримата загинали във водния ад. Въпреки скръбта работата по справяне с щетите от потопа продължи. Вчера светкавично, със заповед на кмета Димитър Николов бяха премахнати 13 незаконни постройки на ул. "Опълченска" и част от ул."Тамара" в бургаския кв. "Победа". Те са на роми и са били вдигнати през последните седмици. Причината са спешното им разрушаване е, че заради обилните дъждове в периферията на квартала се е образувало голямо сметище. В районна има заблатяване и наводнени помещения, до които общината няма достъп, за да почисти и дезинфекцира. А администрацията е получила предписание от РЗИ, в което се предупреждава, че е много вероятно в квартала да плъзнат зарази и да се създаде епидемиологична обстановка, обясниха от пресцентъра.

След ада: Блок в Берковица е пред срутване

Огледи в Старозагорско, ще дават по 325 лв. на пострадалите

Екипи на областната дирекция "Социално подпомогане" и междуведомствени комисии от пострадалите от наводненията общини в Старозагорско започнаха оглед и оценка на щетите от пороите. Пострадалите домакинства ще имат възможност да получат еднократно помощ от 325 лв. Община Гълъбово отмени бедственото положение, макар че в най-наводненото село - Априлово, критичната ситуация остава. Раднево и Опан също продължават битката с отстраняване на последиците от пороя. По предварителни данни, в трите най-пострадали общини 5-6 къщи са били частично съборени от водната стихия и са необитаеми. Други на 200 в различни селища са наводнени, с напукани стени и други поражения. Все още над 40 души от тези най-засегнати домове са подслонени при близки, роднини, приятели, съседи, в общински болници, читалища и други обществени сгради.

По данни на областния съвет на БЧК, който откри днес дарителска кампания, основно за дезинфектиращи препарати, няма бедстващи хора без подслон, храна и вода. В десетината старозагорски села, в които питейната вода все още не е годна за употреба, водоснабдяването се осъществява от мобилни водоноски на Старозагорската 2-ра механизирана бригада. Възстановено бе движението по един от жп коловозите на възловата старозагорска гара Михайлово, от която е отклонението на влаковете за Димитровград-Свиленград. Продължава работата по отстраняване на повредите и по останалите коловози, за да се възстанови движението по железния път между Пловдив и Бургас.

Бедственото положение в Берковица остава, съобщи кметът Димитранка Каменова. Водата се е отдръпнала и реката вече тече в коритото си. Наводнени са 70 къщи, а 3 са разрушени. Водата е подкопала опасно жилищен блок в кв. "Заряница", но живеещите в него не са евакуирани. Специалисти оглеждат критичните места за изготвяне на проекти за изграждане на защитни диги и подпорни стени. Все още в два от кварталите - "Стара планина" и "Заряница", водоснабдяването не е възстановено заради авария на довеждащ водопровод. На три места в двата квартала се раздава бутилирана вода.
Бедственото положение остава и в община Георги Дамяново, съобщи кметът Дилян Димитров. В две от селата - Дълги дел и Дива Слатина, няма питейна вода заради аварии по водопроводите. Във вторник в селата очакват доброволци от областната администрация и общината в Медковец, които да помогнат на възрастните хора да изчистят къщите си от наносите и калта.

Майката на Ками: Можеха да я спасят!

"Детето ми можеше да се спаси!", вярва майката на загиналата Камелия Желязкова от Бургас. Почернената Ганка е разговаряла с репортер на ТВ7, но не пожела да застане пред камерата. Майката на Ками е отказала да посочи кого смята за виновен за гибелта на дъщеря си. Свидетели на среднощната драма обаче също са на мнение, че бавната реакция на пожарникарите е погубила 21-годишната красавица. По думите им, в първите минути след приливната вълна пристигналият екип не е действал бързо. Помогнала едва втората пожарна, която пристигнала по-късно.

"Държах жена си за ръката, тъкмо се мъчех да я изкарам през задния прозорец, когато дойде втора силна вълна и ни раздели. Изпуснах я и повече не я видях", разказа пък съпругът на втората жертва Недялка - Стоян Толев. "Аз самият не знам как се качих върху гумата и се хванах за прозорчето на колата. Така стоях близо час. После намерих сили и се изкачих на капака на колата. Стоях там още около трийсетина минути, докато дойдат момчетата спасители. Дори не успях да им благодаря и на двамата, разказа по чудо оцелелият мъж. Със 69-годишната му съпруга се прибирали във фаталната вечер от вилата си близо до Отманли. Стоян все още в шок, плаче, заговаряйки за жена си. След като го измъкнали от дерето, той на два пъти се връщал, за да помогне на Недялка, но водата била близо 2 м. Едва когато нивото спаднало, той видял жена си мъртва в колата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай