Църквата си върна светиня на ЮНЕСКО

Църквата си върна светиня на ЮНЕСКО | StandartNews.com

"Рождество Христово" е гордостта на Арбанаси

Пет арбанашки църкви, които пазят тайни за християнството и свещениците и разказват за тях притчи и легенди, отново са собственост на митрополията. По волята на съда те бяха върнати на църквата след дългогодишен спор с държавата. Но великотърновският митрополит Григорий подчерта, че светините ще продължат да се управляват с помощта на Регионалния музей в старата столица.

Великотърновската митрополия вече е законен собственик на най-важния храм от църковната ни история - "Рождество Христово" в Арбанаси. Той е част от резиденцията, от която се е осъществявало управлението на най-голямата митрополия на Балканския полуостров - Търновската. Църквата е една от най-старите в архитектурния резерват Арбанаси. Строена е в края на ХVI - началото на ХVII век. Състои се от наос (мъжко отделение), притвор (женско отделение), галерия и параклис "Йоан Кръстител". Храмът е граден на няколко етапа, като сегашният наос първоначално е бил самостоятелна църква. "Рождество Христово" е една от най-богато изписаните в Арбанаси. Стенописите на наоса са завършени през 1597 г., а тези в женското отделение - през 1638 г. Живописта в параклиса "Йоан Кръстител" пък датира от 1632 г. и е посветена на патрона св. Йоан Кръстител, а иконостасът му е едно от

най-старите произведения на дърворезбата

от този период в българските земи.
Митрополията си взема и църквата "Св. Aрхангели Михаил и Гавраил", която е най-голямата в Арбанаси. Тя е включенa в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Наосът на храма е построен и изографисан през ХVII век. Ктитор е семейството на арбанашкия първенец хаджи Нику Култукли. Стенописите в притвора са дело на зографите Михаил от Солун и Георги от Букурещ. Завършени са през 1760 г. В свода са изписани ликовете на Исус Христос, Св. Богородица и св. Йоан Кръстител.

Археолозите и реставраторите вече са завършили работата си и по уникалната стенописна украса в църквата "Св. Димитър" в Арбанаси. Храмът е от средата на XVI век и е проучен още през 2009 г. от проф. Хитко Вачев. Фреските в храма бяха подновени от иконографа доц. Евгени Николов от Богословския факултет при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". "Свети Димитър" е единствената църква в Арбанаси, която археолозите са имали възможност да проучат и отвътре. Проф. Вачев разкрива седем ктиторски гроба с богат инвентар. Открити са и златни пръстени-печати от XVII век, които са уникални за България, заедно с други интересни материали, съпътстващи погребалния процес.

Всички находки обаче бяха откраднати

при обира от трезора на Регионалния исторически музей през февруари 2006 г.
Храмът "Св. Атанасий" е разположен в североизточната част на Арбанаси и се състои от олтар, наос и притвор, разположени по оста изток-запад и параклис "Св. Харалампий" от юг. Върху източната стена над вратата към наоса е изписан патронът на църквата - св. Атанасий Александрийски. В тази част от храма широко е застъпено присъствието на изображения на жени светици - св. Петка, св. Марина, св. Анастасия, св. Екатерина, св. Ирина и др.

Храмът "Св. Георги" също става владение на църквата след решението на съда. В края на миналата година той беше реставриран със средства от Министерството на културата. Сега предстои цялостното експониране на фреските в паметника и тяхното довършване от иконографите, след което храмът ще стане най-новият музеен обект в Арбанаси.

Първи храм на наш светец в Москва

Първият храм на българския светец Киприан, почитан от Руската патриаршия, ще бъде изграден в Москва. Договорът бе сключен с родната строителна компания "Главболгарстрой".

Св. Киприан е български свещеник, роден през 1330 г. в столицата на българското царство - Велико Търново. Той се сближава със северното руско монашество, ръкоположен е за митрополит Московский и вся Руссия, чудотворец, и възглавява руската църква от 1376 г. до 1406 г.

След молба на Синода на Българската православна църква от 2012 г. към Московския патриархат да се изгради храм за българската диаспора в Москва, за целта е определен участък на ул. "Красного маяка" - в близост до Българската промишлена палата и жилищни блокове, населени с българи. На 25 юли 2013 г. българският патриарх митрополит Софийски Неофит извърши молебен и освети паметната плоча на храма. Към църквата ще бъде изградено и неделно училище, като храмът трябва да бъде завършен през септември 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай