Третото дело срещу Цонев на финал

Третото дело срещу Цонев на финал | StandartNews.com

София. Последният съдебен процес срещу бившия военен министър Николай Цонев приключва. Съдия Иван Коев насрочи датата 25 октомври за прочитането на присъда.

Ден по-рано пък страните ще имат възможност да пледират. От прокуратурата не са се отказали да поддържат обвинението и вероятно ще поискат наказание в размер около средния предвиден в закона. Заседанието бе отложено защото защитата обясни, че не е имала достатъчно време да се запознае с последната техническа експертиза по делото.

Ексминистърът Цонев е обвинен за подкуп заедно със съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Процесът започна с грандиозен скандал при задържането на Цонев на 1 април 2010 г. във Военномедицинска академия, когато ексминистърът на излизане от лекарския кабинет бе свален на колене и с белезници, а камери на МВР заснеха как зам.-градският прокурор на София Роман Василев му обяснява, че ще стои на колене, тъй като е "абсолютен престъпник".

Заради този арест Цонев още тогава прати жалба в съда в Страсбург. Това е последното дело срещу него. Досега Цонев бе оправдан напълно по обвиненията за сделката с военния завод "Терем" и за длъжностни престъпления от 1999 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай