"Третата ръка" решава загадката за левичарството?

Археолози имат теория защо повече хора си служат по-добре с дясната ръка

"Третата ръка" решава загадката за левичарството? | StandartNews.com

В продължение на стотици години хората се чудят защо някои хора са левичари, а други предпочитат да използват дясната си. Смята се, че до 12 процента от населението на света са левичари, което се равнява на повече от 942 милиона души. 

Някои експерти свързват предпочитанието с коя ръка да се работи по-активно с неандерталците, пише Дейли експрес.

Антрополозите вярват, че може да са разгадали мистерията защо повечето хора си служат по-добре с дясната ръка.

По въпроса има безброй теории.  През Средновековието се смятало, че „самият дявол“ подтиква хората да си служат повече с лявата ръка и затова левичарите са били преследвани.

Свързвали са левичарството с магьосничеството. 

Легендата на "Бийтълс" сър Ринго Стар също е левичар и като дете е пращан на екзорсист, за да бъде "излекувана" лявата му ръка.

Музикантът е бил принуден да свири на специален комплект барабани, като звездата признава, че това е причината за неговата необичайна и уникална техника.

Археологическите находки обаче могат да обяснят защо в обществото има по-голям брой десничари.

Нашата способност да използваме по-добре дясната ръка може да е свързана с инструменти, създадени и използвани от предците ни, твърдят антрополози.

Сканирането на фосили от роднини на неандерталците преди около 500 000 години и тези на хомо хабили от преди 1,8 милиона години показват предпочитание към дясната ръка. 

Антрополозите са направили заключението си след като забелязват особени драскотини драскотини по зъбите на нашите предци.

Ето обяснението на Хулио Ласерда, водещ в PBS Eons: Неандерталците са почиствали животинска кожа като са я притискали между зъбите си, докато са я изстъргвали с каменен инструмент. От време на време той се е изплъзвал и е надрасквал предните им зъби. Откритите драскотини са от „горния ляв ъгъл“ на зъба до „долния десен“.

В шоуто на PBS се твърди, че нашите неандерталски роднини са „използвали зъбите си“ като „трета ръка от доста време“, за да изпълняват задачи.

Интересни са и пещерните рисунки. 

В произведения на изкуството, открити по цял свят, силуети на човешки ръце са открити в цветни колажи.

Смята се, че „художникът“ е създал произведението, като е сложил едната си ръка на стената и след това „е пръскал пигмент върху нея, като е духал през тръба, подобна на слама“. По-голямата част от ръцете, намерени по стените, са леви.“

Когато изследователите пресъздават тази художествена практика, те стигат до извода, че това е така, защото художниците са десничари. 

Учените смятат, че известността на десните хора в крайна сметка е свързана с инструментите, създадени от нашите предци - които са направени за тези, които предпочитат дясната ръка.

Някои са на мнение, че левичарите се появяват по-късно след генетични мутации в нашата еволюционна верига. Това е и обяснението защо те са по-малко.

Но имат много предимства,  включително „по-добра памет, координация и словесни умения“.

Смята се, че това е така, защото те „обработват информацията по-равномерно в двете половини на мозъка си“, а не само от едната страна.

Също така левичарите имат неочаквано предимство във физическата битка.

Изследване от 2019 г. установява, че боксьорите левичари и ММА бойците печелят значително повече мачове от противницине си десничяри.

Може би това е дало възможност за по-добро очеляване при нашите предци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай