Този сок охлажда в жегите. Вкусът му ще ви изуми

Някои готвачи популяризират кокума и извън Индия

Този сок охлажда в жегите. Вкусът му ще ви изуми | StandartNews.com

Температурите по света продължават да се покачват, а традиционният индийски плодов екстракт може да бъде спасението от изгарящата жега. От индийския екстракт от кокум, за който традиционно се смята, че има охлаждащи свойства, се прави напитка за балансиране на електролита като се получава естествен, освежаващ продукт за справяне с летните горещини, пише businessnovinite.bg. 

Наситено червеният шербет (традиционна индийска напитка, приготвена с плодове и подправки) почти моментално oсвобождава от жаждата и изтощението. Напитката се прави от плода на кокум - тропическо вечнозелено дърво. 

Подобни напитки традиционно се използват за предотвратяване на топлинен удар. Обръщането към такова традиционно познание сега може просто да осигури здравословна – и вкусна – опция, когато се опитвате да се противопоставите на неволите на сегашната вълна от горещи вълни по целия свят.

От векове племенните общности са използвали агал или екстракта от плода кокум като подкисляващ и оцветяващ агент в кърита, сосове и рибни продукти. Също така има и медицински свойства.

Според Аюрведа – древната естествена медицинска система на Индия, произлизаща от санскритските думи ayur (живот) и veda (знание) – плодът кокум има много медицински приложения и ползи за здравето. Антиоксиданти, витамини от В-комплекс, магнезий и калий, кокумът може да се използва като храносмилателен тоник и като лечение за диария, рани и кожни обриви. Традиционно се смята и за естествен охладител и помага при преодоляването на летните горещини. „Кокумът, богат на основни витамини и минерали, прави отлична напитка за балансиране на електролита при смесване с малко захар и вода“, обяснява д-р Трупти Бхоле, професор в колежа Bhartiya Vidyapeeth Ayurveda в Пуна. „Той предотвратява дехидратация и сухота поради летните горещини.“ 

Дървото кокум цъфти през март, а червените му лилави плодове се берат около април и май. След бране, влакнестата кора на зрялото зрънце с размер на лимон се отделя от големите му семена и се суши на слънце за шест до осем дни, което кара кората да стане почти черна. След това изсушената кора се вари във вода и се редуцира, за да се получи концентрат или се превръща в сироп с добавяне на захар за употреба в напитки или ястия. Маслото от семена, известно като кокум масло, създава естествен омекотител, който се използва като основа за козметични продукти.

Въпреки че кокумът се използва широко от местните жители, той е бил култивиран само в малък мащаб, предимно в плантации, отглеждащи също манго и кокос. Проучване, проведено през 2010 г., показва само 1000 хектара кокум, засадени в Конкан. Въпреки това, с нарастващото търсене на масло от кокум, местната горска служба постепенно засажда повече дървета покрай пътищата и в гористи райони.

И сега плодът намира своя път и в кулинарията - от малки местни заведения за хранене до по-висок клас ресторанти в цяла Индия.

Някои готвачи популяризират кокума и извън Индия. Нандита Годбол, автор на книги за кулинарните тайни на индийската кухня, често използва съставката в готвенето си и се запасява със сироп от кокум от индийските магазини в нейния град Атланта, САЩ. 

„Чувствам, че кокумът блести най-добре в напитките заради необичайния си сладко-кисел вкус, който е много привлекателен“, каза тя. Със своя уникален вкус – и естествено охлаждащи и хидратиращи свойства – кокумът се харесва на готвачи и автори на кулинарни книги. Тъй като температурите по цялата планета продължават да се покачват, традиционният индийски плодов екстракт може да бъде следващото най-добро нещо за осигуряване на малко отдих от изгарящата жега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай