Токът няма да се спира преди почивен ден

Токът няма да се спира преди почивен ден | StandartNews.com

София. Преди дружеството да пристъпи към спиране на тока, 3 дни предварително трябва да информира клиента, че електричеството ще бъде прекъснато, но това не може да се случва в ден, предшестващ почивен ден, т.е. петък или, например, Коледа. Това заяви Явор Куюмджиев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика в НС, след като с негови колеги внесе предложенията за промени в Закона за енергетика в деловодството на парламента.

„Добавя се едно условие – да има доказуемост на последователността на неплащането, т.е. да са две или повече неплатени сметки или общият дълг да е по-голям от половин минимална работна заплата - повече от 155 лв. Само тогава може да се пристъпи към спиране. Другото важно е, че таксата за повторно включване се отменя. Повече няма да се плаща. Дружествата се задължават в рамките на до 8 часа или най-късно до 12 часа на следващия работен ден, да възстановят подаването", добави той.

Куюмджиев подчерта, че това е само първият пакет от промени в антимонополните идеи за постигане на по-голямо равенство между гражданите и естествените монополи. „ До края на годината имаме амбицията да се променят отношенията не само в енергетиката, а и в банковите услуги, супер и хипермаркети, и всички останали, които по някакъв начин експлоатират българите", каза той. Относно обмисляните мерки в банковия сектор, народният представител заяви, че една от идеите е, когато човек има ипотека, не може да я плаща и банката вече е усвоила жилището, с това да прекъсне неговия ангажимент. „Не искаме да има случаи да нямате жилище, а да продължавате да плащате дългове", обясни той.

„Една от другите идеи в тази сфера е да се работи върху системата от такси, защото е безумно да дължиш 2 лв. такса за държавна услуга, а да платиш 5 лв. такса на банката", допълни той.

Явор Куюмджиев поясни, че това са идеи, които допълнително ще бъдат обсъдени, както вече беше направено. „На два пъти нашите идеи бяха коментирани с граждански и бизнес организации, представители на НПО от сектора. Приехме някои от техните становища и може би затова се забавихме малко. Темата предизвика огромен интерес и до преди дни продължавахме да получаваме предложения и идеи какво още трябва да се промени", каза Куюмджиев.

Народният представител от ПГ на КБ е на мнение, че тези усилия ще срещат огромен отпор от съответните засегнати представители. „В конкретния случай има три основни тези, които ще се разпространяват следващите дни. Едната от тях е, че ще се отвори вратата за крадците на електричество, което е напълно несъстоятелно, защото и в момента и след промените, установяването на кражба може да се извършва със законовите мерки – да се извика полиция, да се направи разследване, а не както е в момента, тези дружества да си присвояват правото да посочат кой е виновен", обясни той.

По неговите думи не е вярно и, че цените на електричеството ще нараснат заради увеличените им разходи, защото голяма част от тези мерки не предизвикват допълнителни разходи или те са толкова малки, че са пренебрежими спрямо оборотите на дружествата, особено на фона на гарантираните им печалби от държавата.

„Третата теза е по отношение на това, че ще стимулираме и поощряваме малцинствата да не плащат сметки и всички ние ще поемем техните дългове. Категорично не е вярно, защото единственото, което правим е да нормализираме процеса на спиране на тока. Никой не казва да не се спира. Който не е изряден, ще му се спира. Но това, което правим, е да не може да се спира за 1 лв. дължима сума или 1 ден просрочена фактура", категоричен е Куюмджиев.

„Още нещо интересно. Много показателно ще бъде кой за кого работи. Наблюдавайте кои ще бъдат хората, които ще лансират посочените тези и ще си отговорите на въпроса кой работи за монополите и кой за гражданите", посочи депутатът.

Явор Куюмджиев заяви, че се надява тези предложения да бъдат приети до края на месеца или най-късно до края на октомври, но това зависи от отношението на другите парламентарни групи към тези мерки. „Това също ще бъде показателно за това кой се грижи за гражданите и кой не", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай