Темида спечели пет битки срещу депутати

Цветелин Кънчев получи 6 г., но излежа само половината

Темида спечели пет битки срещу депутати  | StandartNews.com

Българското правораздаване понякога обича да показва зъби и на депутатите. Макар повечето от случаите на шумни арести на хора от властта да са показни, а обвиненията да падат в съдебна зала. Емблематичен е казусът с Цветелин Кънчев, който влезе в затвора за 6 години заради грабеж, изнудване и побой заради откраднато куче. На третата година, точно преди кметските избори през 2003 г., той бе помилван и на практика стоя зад решетките едва половината от срока. Впрочем той е единственият депутат, който е лежал ефективно зад решетките.

------

Сред депутатите с осъдителни присъди са Фидел Беев, Гюнай Сефер и Митхат Табаков от ДПС, но все още никой от тях не е влязъл зад решетките. Делото срещу бившия социален министър на БСП Емилия Масларова продължава да се точи, но вероятността да се стигне до присъда изглежда все по-малка. Двама от основните свидетели, сред които и един защитен, се отказаха от показанията си.

Сред разследваните депутати със свален имунитет е на път да се нареди и бившият вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обаче няма да бъде най-високопоставеният управник с подобна участ. В началото на 90-те в същата роля се оказа и бивш премиер - Андрей Луканов. Той бе арестуван в началото на юли 1992 г. и прекарва зад решетките 6 месеца, преди да бъде освободен, без да му бъдат повдигнати официално обвиненията за раздаване на помощи от страни от третия свят.

Обикновено на мушката на Темида се оказват депутати от политическа сила, която е паднала от власт. Така беше с делото срещу бившия земеделски министър Венцислав Върбанов в правителството на Иван Костов.

Срещу него бяха повдигнати цели 9 обвинения -

за безстопанственост чрез отпуснати краткосрочни кредити, с което били нанесени щети на Държавен фонд "Земеделие", за отпускане на субсидии на регистрирани земеделски производители, за даване на 32 инвестиционни кредита, за кредитиране без обезпечение, за необезпечени кредити за търговия със зърно, за три крупни приватизационни сделки, както и за отдаване под наем на частен държавен имот без проведен търг. Според прокуратурата той би трябвало да е ощетил хазната с 87 845 000 лв.

Сагата продължи повече от 10 години и приключи през 2011 г. с малко очаквана присъда. Буквално тя гласеше: "Върбанов е суперминистър". Становището е на съдията по делото Петя Крънчева. "Като министър Върбанов е водел добросъвестна държавна политика, а действията му при отпускане на субсидии са плод на разумно държавническо мислене. За съжаление нито едно правителство и нито един министър след него не е предприел подобни стъпки. Може да се каже, че България е изгубила от това, че няма хора, които да действат като него", обяви съдия Крънчева.

Сега към подобен изход върви и делото срещу Емилия Масларова, която попадна под удара на прокуратурата през февруари 2010 г. Бившата социална министърка бе обвинена, че

е ощетила държавата с 11 038 405 лв.

чрез строителството на сграда на социалното министерство в Града под липите, както и за престъпление по служба, извършено, за да бъде улеснена "кражбата на парите".

По време на съдебните заседания обаче нещата претърпяха драматичен обрат. Шофьорът Тодор Павлов, който според обвинението е носел парите в София, се отказа от показанията си. По-късно това направи и шефът на една от фирмите, ремонтирали социалния дом.

След това делото излезе в година и половина почивка заради бременност на съдията. От април магистратите се опитват да започнат нов тур от съдебни заседания, които засега е "кауза пердута".

Все пак Софийският градски съд показа завидна бързина и успя да осъди на по 5 години затвор други двама емблематични депутати от ДПС - Тюнай Сефер и Митхат Табаков.

Двамата бяха съдени заради договор за обществена поръчка с пари на "Публични инвестиционни проекти" ЕАД, сключен от Табаков като кмет на общината Дулово и фирмата на Сефер "Гелиг" ЕООД за изграждане и ремонт на 7 км път между Силистра и Шумен. Табаков беше съден за подкупи в размер на над 1 300 000 лв., както и за 28 млн. лв., отпуснати по европроекти за изграждане на водопроводна и канализационна мрежа на Дулово.

В края на миналата година Табаков получи и втора ефективна присъда за взимането на рушвет от 10 хиляди лева, получен в качеството на кмет на община Дулово през 2004 година. Въпреки това присъдите още не са влезли окончателно в сила и Табаков и Сефер са на свобода. Така за 20 години преход България се сдоби само с пет осъдени депутати, на които им е бил свалян имунитетът. Останалите над 20 души бяха оправдани.

Освен Цветелин Кънчев, Фидел Беев, Гюнай Сефер и Митхат Табаков, групата на осъдените депутати допълва изхвърленият от "Атака" Владимир Кузов.

Той се забърка в шумен скандал, завършил с обвинение за педофилия. През 2007 г. той получи от Софийски градски съд 3 години затвор за блудство с малолетния Николай Кирилов в периода юни - септември 2001 г. Тогава момчето е било на 13 години. Апелативният съд потвърди пращането зад решетките, но Върховния касационен съд замени ефективната присъда с условна с 5 години изпитателен срок. Така няколко месеца преди края на мандата на парламента

депутатските правомощия на Кузов бяха отнети.

След като декларира, че ще се откаже от имунитета си, Цветан Цветанов и адвокатите му вече се готвят за пледоариите в съда. Обвинението срещу бившия МВР шеф е "за допустителство по служба - бездействие, в резултат на което е допуснал негови подчинени да извършат престъпление". Наказателният кодекс предвижда затвор от 1 до 8 години. Ако обаче прокуратурата не успее да докаже, че Цветанов е нареждал на шефовете или служители на СДОТО да се подслушват конкретни лица, той също може да разчита, че ще спечели битката с Темида.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай