Танева: Ще се борим за развитието на Сливен

Танева: Ще се борим за развитието на Сливен | StandartNews.com

Аз изпитвам известна доза тъга. Обикалям България и голяма част от Европа. Тъжно ми е, че нашият град чувствително изостана от другите общински центрове в нашата страна. Това е факт, който всеки от нас го знае. Това призна министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на дискусията, като част от кампанията си "Чудесата на България" - "Чудесата на Сливен".

Тя се извини, че ще остане на толкова важната за града дискусия само няколко минути, заради свиканото в последния час извънредно заседание на Министерски съвет. Като представител на държавата Танева се зарече, че местната и централната власт ще продължи да се бори за развитието на региона.

"В тази ситуация - тръгвайки от последното място само обединени можем да постигнем активности, които биха ни изравнили с общини, от които не изоставаме като дадености. Това ми е първото послание", отбеляза още министър Танева. И заръча на бизнеса в залата да се обедини, за да може Сливен да стане по-добро място за живеене.

Като министър на земеделието Танева обърна внимание на сектора и обясни, че именно тук в Сливен сектор земеделие за разлика от други райони е с два пъти по-висок дял в местната икономика.

"Ако за държавата този процент е 5.3, тук е 11 %. Всички производители на храни са два пъти по-важни за нашия регион. Без техните доходи и заетост, Сливен няма да може да върви напред", призна министър Танева.

Именно от дискусията на "Стандарт" министър Танева обяви и положителната новина за интереса към финансирането на проекти за подобряване на малките по мащаби инфраструктура в страната с пари по Програмата за развитие на селските райони.

"Общият бюджет за този прием е 350 млн.евро. Предварителните резултати показват, че имаме подадени 925 заявления на стойност 2,1 млрд. лева. Удовлетвореността е 32%. Най-висок интерес има към културните инвестиции, което включва предимно читалищата в страната. Удовлетвореността там е 18 %", изброи министърът на земеделието. Изводът от това е, че интересът към това читалищата да се превърнат в по-добро място е голям. "Надявам се в нашия град да се случат хубави неща, които изпуснахме през последните години", заключи министър Танева.

"Сливен е едно място с история - център на индустрията през 19 век. Това предопределя, че тук има будни хора и хора, които обикновено могат да бъдат носители на иновации", призна и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев.

Той също се яви с новина към местния бизнес в Сливен, а именно това, че могат са се възползват от държавно финансиране на научни приложни проекти.

"Все още е отворена процедура пред националния иновационен фонд за финансиране на проекти - научно приложни проекти, с цел въвеждането им в бизнеса. Там има възможност за безвъзмездни финансиране до 500 000 лева. Срокът за кандидатстване е краят на месеца и призовавам хората да се възползват", призова Янев.

Той призна, че магическа формула за привличане на инвестиции няма, но важното е именно държава и бизнес да седнат да видят с какво разполага региона, какви възможности има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай