Свиленград чака вълна от Гърция

6-километрова опашка от тирове на "Капитан Андреево"

Свиленград чака вълна от Гърция  | StandartNews.com

Марица заля къщи, и селото на Гришо под вода

Висока вълна по долното течение на Марица заплашва да наводни северните райони на Гърция и Турция. За това са предупредили своите колеги в двете държави от българското екоминистерство. Освен приливната вълна от наша територия, проливни дъждове допълнително повишават нивото на реката и подпочвените води преди вливането й в Бяло море, което пречи на бързото отичане и има опасност да се стигне до сериозни разливи. Това може да наводни Свиленград и населените места по поречието на Марица на гръцка и турска територия.

Очаква се освен валежите в нощта срещу събота, в гръцката част също да има пълноводие. Рано сутринта в петък МОСВ предупреди за червен код за реките Марица при Свиленград и Тунджа при Елхово. Според прогнозата на синоптиците в петък вечерта се очакваха валежи, които трябваше да стигнат, по предварителни прогнози, около 15 м/кв.м. Именно заради това през целия ден в петък градовете Хасково, Свиленград, Тополовград, Елхово бяха на нокти. 73-годишният бай Марин, който живее в един от най-ниските квартали в Свиленград, обясни, че всъщност вълната, която се чака, ще дойде в събота призори. Щабовете във всички градове, които контролираха какво се случва на територията, работеха на пълни обороти. На място беше и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Той обиколи поетапно всичките градове, като стигна накрая до Ямбол, за да се увери, че подготовката и мерките, които се взимат от местните власти, ще подсигурят живота и здравето на хората. По пътя от София за Хасково първото село, което беше под вода, е село Стойково, където десетки дворове и къщи бяха залети от придошлите води на Марица. Именно там живее и дядото на тенис легендата Григор Димитров - Господин Димитров. От местната управа съобщиха, че няма пострадали хора, до късно вечерта нямаше данни и за удавени животни. Според полицията кметовете този път били добре подготвени за стихията, а организацията била на ниво. В Елхово шефът на пожарната координираше системата за ранно предупреждение при евентуален разлив на река Тунджа. Въпреки че в петък следобед ситуацията в Свиленград се успокои, доста хора се бяха презапасили с храна и вода. "Чухме, че има червен код. Преди две години нашата къща беше като лодка, а БТР-и ни караха хляба и млякото за децата. Затова сега напазарувахме всичко необходимо, ако отново останем заклещени от водния капан", разказа 36-годишната майка на три деца Марияна. Възрастните хора в Свиленград обаче бяха уверени, че и друг път нивото на реката се е повишавало критично, но не е имало опасност за хората, които живеят в най-ниските квартали.

"Малко вода ще влезне, ще дойдат от пожарната, ще я изпомпат. Ние сме свикнали, тук редовно ни залива мазетата, а зимнината ни плува по улицата", разказа 54-годишна жена от Свиленград. Хората с ужас в очите си спомнят как преди две години трябваше да бъдат спасявани с гумени лодки, а доста от животните им се удавиха, след като Марица преля и наводни половината град. Междувременно повече от 6-километрова опашка от тирове беше задръстила пътя към граничния пункт Капитан Андреево, защото той втори ден вече е под вода. Десетки декари земеделска продукция, гори и поляни в района бяха наводнени, а пътят за Гърция остана затворен за няколко часа. Полицаи предупреждаваха хората да внимават и да не преминават на местата, където виждат, че има вода.

Тунджа излиза по 150 куб.м/сек

До късно снощи спасителите в Сливен удържаха ситуацията с язовир "Жребчево". "Напоителни системи", клон Сливен, се грижи за язовира, който от няколко дни се изпуска контролирано и създава проблеми по поречието на река Тунджа. "В момента изпускаме чрез основния изпускател по 150 куб.м/сек. В същото време в язовира влиза вода със 140 куб.м/сек, което е добре. Даже в последните часове имаме 1 см, което ще ни помогне за евентуални дъждове през уикенда", заяви Мустафа Мустафов, шеф на дружеството. По-рано в петък екоминистърката Ивелина Василева заяви, че най-усложнена остава обстановката при язовир "Жребчево". "Стандарт" научи, че в нощта срещу петък на язовира е пристигнал един от заместниците на министър Василева. "Бяхме с него в 2 часа през нощта на язовирната стена. От там зам.-министърът докладва направо на вицепремиера Томислав Дончев, който по това време изпълняваше функциите на министър-председател", заяви пред "Стандарт" директорът на "Напоителни системи" - Сливен.

Наградиха спасители с "диамант"

Кметът на Бургас Димитър Николов награди най-изявените доброволци, които помагаха за спасяването на бедстващите по време на наводненията в морския град. Градоначалникът връчи на 21 спасители плакет, тип "диамант", инкрустиран с герба на общината. Трето денонощие дъждовете в Бургаско не спират, но критичната ситуация е овладяна. Заради опасност от скъсване на стената късно след обяд в четвъртък бяха принудително евакуирани жителите от вилно селище "Черниците". Над 20 души бяха изведени, част от тях бяха настанени в хотел, а останалите се прибраха при близки.

Мини и тецове остават без ток

Придошлата река Сазлия скъса една от дигите при Гълъбово

Мините и тецовете в "Марица-изток" са на косъм да останат без ток. За това предупреди областният управител на Стара Загора Георги Ранов в петък. Причината са проливните дъждове, които се изляха в региона, и придошлите реки. Заради тях е залята едната от подстанциите в района и трети ден без ток са 5-6 села, а в останалите има режим. По-страшното е, че съществува опасност да бъде залята и другата подстанция в Гълъбово - системната, която може да остави без ток мините, тецовете и цяла Стара Загора, обясни Ранов. Заради пороите въгледобивът в мини "Марица-изток" вече беше спрян. Ако рудниците и тецовете останат и без ток обаче, положението ще стане още по-страшно.

Заради критичната ситуация в петък общината в Гълъбово обяви бедствено положение. Придошлата река Сазлия скъса в четвъртък вечерта една от дигите. Хидроинженери, енергетици и пожарникари от два дни умуват как да бъде овладяна ситуацията. Бедствено остава положението и в Радневската община. От общинския кризисен щаб не изключват възможността да бъде обявено бедствено положение в цялата Старозагорска област. Според експертите причината за рекордно високото ниво на Сазлия, Тунджа и останалите реки в региона са водите, които се изпускат от язовир "Копринка". В момента 90 на сто от обемът му е запълнен, обяви областният управител Ранов. Според него няма опасност от преливане, но количество, което се изпуска от него - 25 л/сек, не може да се намали. Причината е, че водата, която влиза в него, е над 60 л/сек.

Бедствено положение беше обявено и в Раднево. Двете критични места в града са дигите на реките Блатница и Кумурджа. Наводнени са около 50 къщи и дворове в селата Сърнево, Любеново, Знаменосец, Боздуганово, Тополяне и в Раднево. Язовирите "Раднево" и "Константиновец" са прелели и водите се изпускат контролирано през преливниците. Едно семейство е настанено във вътрешно отделение в ощинската болница "Д-р Димитър Чакмаков". От кризисния щаб предупреждават жителите на общината да бъдат бдителни и да не пътуват, ако не е изключително належащо.

10 000 души са на тъмно

10 000 души във Видинско още са без ток, съобщи Борислава Луканова от електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Те останаха без електричество заради скъсани обледенени електропроводи от неделя вечер. В четвъртък вечерта броят на клиентите без електричество бе 20 000 души, припомниха от ЧЕЗ. Напълно е възстановено електрозахранването на Белоградчик и на села от общините Димово, Грамада, Макреш и Ружинци. Екипи на ЧЕЗ със 144 монтьори продължават да работят за отстраняване на авариите. В село Дреновец в петък си отдъхнаха, тъй като 21 обитатели на дома за стари хора изкараха 4 дни на тъмно и без отопление. 7 училища в областта получиха неочаквана ваканция. Те са в общините Белоградчик, Димово, Грамада и Кула.

В петък бе възстановено и водоподаването в община Кула. То спря заради липса на ток за помпената му станция. Все още в областта не работят 8 помпени станции, които осигуряват вода на 27 села, в които живеят общо 5000 души.

Нормално е преминаването през ГКПП "Връшка чука". Електричеството в него се осигурява чрез генератор.

3-тонна скала падна до кола

3-тонна скала падна до кола и едва не уби пътниците в нея. Камъкът с големината на лек автомобил се стовари на шосето край Кърджали. "Тежи към 3 тона. Можеше да падне върху кола, която се движила по пътя по същото време. Чудо стана, чудо!", разказаха свидетели на инцидента.

24-часов контрол във Варна

Язовирите във Варненска област са под постоянно 24-часово наблюдение. Вчера следобед нямаше опасност от сериозни наводнения. Язовирите "Засмяно" и "Ботево" са част от каскадата от язовири в общините Аксаково и Суворово.

Метрологията поема язовирите

Единната организация и контрол на общо 2400-те язовири в България ще се осъществява от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. До края на декември правителството ще приеме промени в Закона за водите за подобряване координацията и контрола при бедствени ситуации. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която бе в Стара Загора и на място се запозна с критичната ситуация в двете миньорски общини Раднево и Гълъбово.

КОЛКО ЯЗОВИРА ИМАМЕ

52 държавни
43 на "Язовири и каскади"
9 в състава на МРР
2300 със смесена собственост
260 микроязовири с неясна собственост

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай