Светена вода лекува в Осоговския манастир

Светена вода лекува в Осоговския манастир | StandartNews.com

Едно от най-посещаваните места в Македония се намира само на 40 км от Кюстендил

В обителта се пазят мощите на Св. Йоаким Осоговски

Когато кажем Македония веднага се сещаме за Охрид и Скопие. Съвсем близо до България обаче има едно чудно красиво място, което не винаги влиза в туристическите маршрути. Само на 40 км от Кюстендил, до град Крива Паланка в съседната страна, се намира манастира "Свети Йоаким Осоговски". Предполага се, че обителта е основна през 12 век, като по това време и местният свещеник Теофан препогребал в манастирската църква мощите на светеца, които до тогава били съхранявани в пещера. За Свети Йоаким пък се знае, че е ученик на не по-малко почитания у нас Св. Иван Рилски. И до днес от дясната страна на входа на манастирската църква можете да се поклоните пред мощите на Св. Йоаким и да измолите от него нещо съкровено. В съседната, по-малка църква пък има лековито аязмо. А на въпроса какви болести точно цери светената вода, един от монасите в манастира отговаря така - "Щом питаш, значи не вярваш. С вяра се лекуват всички болести".

Манастирът бил пощаден от турски набези именно заради мощите на светеца. Почитта към тях отдавали масово местните и по време на османското робство. Султан Хамид в края на 19-ти век дори изпратил свои подчинени с искане да прекратят това масово събиране на хора, преклоняващи се пред светеца. Неговият пратеник взел мощите, но веднага щом прекрачил прага на манастира с тях, му прилошало. До толкова, че дори не бил способен да пророни дума. Веднага мощите се връщат в манастира, а султанския пратеник, който веднага се почувствал по-добре, разказал всичко това на владетеля. Той от своя страна поставил специален каменен знак, който да показва, че манастирът е под закрилата му и не бива да се опожарява. Така мощите спасили обителта от набези. Но векове по-рано, при голямо земетресение в края на 16-ти век, голяма част от манастирските сгради били разрушени, включително и голямата манастирска църква. Днес мястото е действащ мъжки манастир и е едно от най-посещаваните поклоннически места в цяла Македония. Обителта е вдигната на няколко ката, като продължава да се достроява и разширява. След като разгледате светинята можете да потърсите прохлада и отмора в ресторанта, който се най-високо. Оттам се открива чудна гледка към манастира. Доброто прекарване е гарантирано заради невероятно вкусната храна, пивка ракия и достъпните цени. Естествено можете да си поръчате всякакъв вид месни деликатеси на скара, като всичко е прясно и приготвено толкова майсторски, че ще си оближете пръстите. Неслучайно в ресторанта на манастира винаги има хора, а събота и неделя местните от Крива Паланка и много българи предпочитат мястото за разходка и хапване. Ако се изморите или решите, че един ден не стига да се порадвате на околната природа, можете да останете и в хотелчето, което е току до ресторанта. Цените и тук са много добри, като стаята излиза между 40 и 60 лева, според това колко гости са настанени с нея. Тоест нощувката в новия конак към манастира, в който има всички условия за почивка, излиза около 20 лева на нощ на човек. За долу горе толкова можете да хапнете и да пийнете, като в конака има условия и да си сготвите сами, ако решите. Но предвид ниските цени и вкусната кухня, това едва ли ще ви се наложи. Цената на вечерята реално зависи само от това колко точно ракия или вино ще изпиете.

Купонът не до зори в етно село "Тимчевски"

Ако искате купон до зори с македонски песни, кръшни хора и отново вкусна храна и студена ракия, мястото е етно село "Тимчевски". Комплексът се намира на 14 км от Куманово. За това, че веселбата е на ниво говорят и много български коли на паркинга пред хотела. и няма как да е иначе, след като от "Тимчевски" предлагат куверт, който включва салати, предястия, основни ястия с много мръвки, неограничено количество твърд алкохол, бира и и вино, както и десерт. Цената на куверта е 28 лева на човек или 14 евро. Като в преживяването влиза музика на живо - оркестър и певица. Ако не искате подобен куверт, естествено можете да си поръчате каквото желаете от менюто. И в етноселото има хотел, като цените за нощувка са подобни, както в манастира. При това за организирани групи, цената пада допълнително и е по договорка. Като не си представяйте, че цената определя качеството. Напротив. Вкусът на храната е онзи, който помним от детството - със сиренето и кашкавалът от мляко, пресните мръвки и зеленчуците с вкус. В комплекса можете да се поглезите и през деня. Там работи мини спа център и външен басейн. Можете и да се разходите и да разгледате етно селото, показващо бита на местните. Зеленината и гледаните в комплекса коне със сигурност ще направят деня ви по-добър. В близост до етно село "Тимчевски" също има православни храмове, включително и най-старата църква в Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай