Свалят от велосипедите пияните колоездачи

Свалят от велосипедите пияните колоездачи | StandartNews.com

София. Катастрофите с участието на колоездачи стават все по-чести. В повечето от случите причината е употреба на алкохол. Само за София от началото на годината произшествията с колела са 47, а ранените - 26. За същото време от КАТ са проверили 800 велосипедисти. От тях 9 са санкционирани за различни нарушения.

Заради зачестилите случаи на произшествия с пияни велосипедисти се обсъжда промяна в Закона за движение по пътищата. Според нея колоездачите на градус ще бъдат сваляни от колелата, съобщава бТВ. Също като при шофьорите те ще остават "на трупчета". Предложението е заимствано от Германия, където на велосипедистите им е забранено да се качват на колело, ако са с над 1,6 промила алкохол в кръвта.

Тепърва в България ще се обсъжда какви да са глобите за нарушителите и дали велосипедите им да се отнемат. В момента глобата за пиян велосипедист е до 30 лева.

"Когато участва в катастрофа, която е по негова вина и е употребил алкохол, санкцията е 50 лева", обясни Евгени Златанов от "Пътна полиция" – СДВР. Засега катаджиите спират основно колоездачите, които са с неадекватно поведение на пътя. Подобно на шофьорите и колоездачите се санкционират, ако дрегерът покаже над 0,5 промила алкохол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай