Свалят данъците за моторите

Свалят данъците за моторите | StandartNews.com

Варна. Ставките за данъка върху мотоциклети и мотопеди да бъдат намалени от 1 януари следващата година. Това е отправил като предложение към Общинския съвет кметът на Варна Кирил Йорданов. Самият той е любител на моторите и се движи из морската столица на две колела.

Към момента местният парламент е определил среден размер на данъците за мотори, които са регистрирани на територията на Варна и областта. Сумата, която трябва да заплати всеки водач с превозно средство до 125 куб. см, е 24 лв. Законът дава възможност размерът на налога да бъде от 12 до 36 лв. За мотори над 750 куб.см пък дължимото, определено от Общинския съвет, е 200 лв.

Според закона данъкът за този тип возила може да бъде в границите от 100 до 300 лв. Искането на кмета е данъкът да падне до минималните нива и е провокирано от предложение на мотоклубовете във Варна, които искат по-справедливи ставки. В София общината събира по 15 лв., в Бургас и Ст. Загора - 18 лв., а в Пловдив по 13.20 лв. Не по-различно е положението и по отношение на моторите с по-голяма мощност.

При тях сумите, които са събирани от водачите в други големи общини, също са далеч под тези във Варна. За мотор над 750 куб. см данъкът е 200 лв., в София и Пловдив плащат по 125 лв., а в Бургас и Стара Загора - 150 лв.

Варненските медии веднага скочиха, че Кирил Йорданов иска да сваля данъка, защото самият той е запален по мощните машини и е рокаджия. Градоначалникът е горд собственик на 1200-кубиков мотор BMW и откакто го яхна преди 2-3 години, смени официалния костюм с дънки и кожено яке.

Членува и във варненския мотоклуб "Евробайкър", в който участват близо 200 притежатели на мотори. Йорданов не пропуска да джитка с моторджиите из цялата страна и в Европа. Официалните мотиви за свалянето на данъците, които излага Йорданов пред общинарите, са, че това ще доведе до по-ефективното използване на градската инфраструктура и ще насърчи използването на моторни превозни средства, облекчаващи трафика в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай