Суджукът ни се услади на Европа

Сюлейман Великолепни простил данъци на четири села заради вкусното мезе

Суджукът ни се услади на Европа | StandartNews.com

Човек е това, с което се храни, учи Петър Дънов. Храната може да ни излекува или да ни разболее, казват мъдреците от Изтока.

Тайната на здравото тяло и силния дух е вечна мистерия, но ключът вероятно се крие не в новите технологии, а в забравените практики и биоритъм на прадедите ни. Човек се храни най-пълноценно, когато използва продукти от мястото, на което е роден, убедени са диетолозите. Сега магазините са пълни с всякакви деликатеси от цял свят. Родните луканки, суджуци, сирена и баници обаче по нищо не им отстъпват. За съжаление, много от уникалните български рецепти са запазени само в определени краища на страната ни. С други пък успяхме да пробием в Европа, като ги превърнахме в наша запазена марка. Трети ни ги откраднаха комшиите.

За празниците всеки ще иска да сложи най-хубавото на трапезата. Нека изберем българското, да подкрепим родните производители. Да си направим БГ Коледа.

Горнооряховският суджук е като рядка билка, която расте само на едно място. Без това мезе никой в Балкана не сяда на масата вечер с руйно червено вино. Мезето, което вече е признато от Европа, се прави само в Горна Оряховица и никъде другаде. На 21 декември 2011 г. с регламент на Европейската комисия горнооряховският суджук бе приет за българско защитено географско указание. Право да го произвеждат имат три фирми от региона - членове на Сдружение "РАХОВЕЦ - 2007: ЕТ "СТЕФМАРК - Стефан Марков", "Р.А. - 03 - Боби" ООД и "Родопа-Горна Оряховица-96" ЕООД. Филисофията на вкусното мезе е лесна, но не се получава на всяко място и във всеки цех, твърдят местните производители. Рецептата се пази вече 100-200 години. Най-важното за суджука е месото. То трябва да е чисто говеждо, а животното да е добре гледано, на точно определено място. Майсторите казват, че има значение не само с каква храна е отглеждано то, но и с каква вода е поено. Максималното разрешено количество на мазнините е 30%, а сухожилия може да има не повече от 10 на сто. Прясното смляно месо се овкусява с черен пипер, кимион, чубрица, сол, захар и селитра, която запазва цвета му. След това идва най-тънката част - пълненето в чревца. Накрая е съхненето. Нужни са около 20 дни, за да се превърне месото във вкусен суджук, на който навремето се възхитил дори Сюлейман Великолепни.

ЛЕГЕНДАТА

При едно от пътуванията си Рустем паша трябвало да преспи в Ряховица. Посрещнали го и го нагостили не с какво да е, а с най-вкусния местен специалитет - суджук. Мезето много му се усладило и той решил да занесе и на султана. Щом го опитал, Сюлейман Великолепни останал възхитен от аромата и вкуса. За благодарност издал ферман за данъчни привилегии на четири села - Горна Оряховица, Долна Оряховица, Лясковец и Арбанаси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай