Студенти окупатори: Подслушват ни

Подозират, че има хора от ДАНС сред тях

Студенти окупатори: Подслушват ни | StandartNews.com

София. Няма съмнение, че подслушват телефоните ни, а знаците за това са странно пращене, необичайни сигнали, които се чуват по време на разговор. Това заявиха двама от студентите окупатори на Софийския университет - Борис Рангелов и Кирил Чуканов пред bTV.

Окупаторите не изключват възможността да има и хора от ДАНС сред тях.

Протестиращите младежи не дадоха обяснение на въпроса защо са приели дарение от 500 лева от развълнуван възрастен мъж, както и кой ще се разпорежда с тези пари и за какво те ще бъдат предназначени. Поясниха обаче, че имат каса, средствата в която били събрани от тях самите. Парите се използвали за канцеларски материали, плакати, печатарска дейност.

Ректорите на няколко от засегнатите от окупацията университети застанаха „от другата страна на барикадата". Пред bTV те отново изразиха мнението, че малцинство от няколко десетки студенти пречи на правото на хиляди други да ходят на лекции и да „създават наука".

Проф. Стати Статев, ректор на УНСС, отрече да отправял призива „Като не ви харесва в България, емигрирайте!". Той обясни, че думите му са били извадени от контекста – диалог, който той провел с 28-те студенти окупатори. Статев изказа възхищение от проведена в сряда среща с премиера и няколко министри, от която станало ясно, че всеки университет ще има по-голям бюджет от предходната година.

Ректорът на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев от своя страна подчерта, че протестиращите студенти нарушават правилника на учебните заведения. Той обаче не искал да упражни правото си в случая и да „отстрани" нарушителите, а искал да ги убеди, че не са прави в действията си.

„В Пловдивския университет протестът протича по цивилизован начин. Студентите получиха аудитория, където да изразяват позициите си. Вчера за 10 минути са блокирали кръстовище, така че смятам, че постепенно ще излязат навън да протестират", обобщи ситуацията в областния град проф.Запрян Козлуджов, ректор на ПУ "Паисий Хилендарски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай