Студени крака? Сигнал за здравословен проблем

Това може да е симптом за болестта на Рейно

Студени крака? Сигнал за здравословен проблем | StandartNews.com

Студените крака могат да бъдат показател за съдови и неврологични заболявания, предупреди неврологът Ирина Ляскина. Тя съветва човек веднага да се подложи на медицински преглед, ако това състояние не е свързано с обстоятелства като плуване в студена вода или пребиваване на студено продължително време.

“Студените ходила могат да са проява на заболявания като болестта на Рейно или полиневропатия от различен произход: захарен диабет, прекомерна консумация на алкохол, хронична интоксикация с тежки метали, съпътстващи чернодробни и бъбречни заболявания”, каза Ляскина. “Не носете тесни обувки, избягвайте да купувате обувки от изкуствени материали. Трябва също да тренирате кръвоносните съдове на крайниците: контрастен душ сутрин и топла вана с морска сол преди лягане”, съветва лекарят.

Ляскина съветва да включваме в менюто си протеинови храни, пилешко, бобови растения, да увеличим консумацията на зеленчуци и плодове и да използваме мултивитамини през студените месеци от годината, пише БГНЕС.

Болестта на Рейно е пароксизмално патологично състояние на кръвоносните съдове, което се проявява чрез вазоспазъм и нарушено артериално кръвоснабдяване на крайниците, носа, брадичката и ушите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай