Строят в Пирин японски и финландски къщи за гости

Жителите на село Делчево търсят инвеститор за проекта си

Строят в Пирин японски и финландски къщи за гости | StandartNews.com

Да се вдигне екоселище с къщи, характерни за различни държави. Това искат жителите на село Делчево, което е сгушено в полите на Пирин планина. С всяка изминала година интересът на наши и чужди туристи към селището се увеличава.

Затова местните хора са наясно, че трябва да осигурят нови атракции за гостите си. Разбира се, няма да стане лесно, но идеята си заслужава. "Смятаме да поканим скоро чужди посланици, които да видят мястото, което сме избрали за вдигане на екоселището. То е между населеното място и връх Костадин. Целта ни е там да се построят къщи, които са характерни за различни държави - японски, руски, китайски, американски, финландски. На практика ще изникне интернационално екоселище, а гостите ще почиват в къща по избор", казва кметският наместник на Делчево Иван Панайотов. Той вярва, че ще се намери инвеститор, който да осъществи идеята. Ако това не се случи, има и друг вариант. Управникът вече е обсъдил идеята с община Гоце Делчев.

Целта е да се изготви проект и да се кандидатства за европейски средства. Стратегията за развитие на селището включва и построяването на лифт от града до Делчево и до параклиса "Свети Костадин". "Искаме и висящ мост над 400-метрова пропаст да свързва пътя с римската стражева кула край селото", каза Панайотов.

Бъдещото екоселище ще е в местността Ливадите, която се намира на 40 минути път над Делчево. Площта е над 15 декара и има достатъчно място за вдигане на уникалните къщи. Във финландските задължително ще има сауна, те ще са от масивна дървесина и напълно екологични. Ще се сливат с неповторимата естествена атмосфера и красота на природата. Руските жилища също ще са от дървен материал. Те пък обезателно ще са с типичната руска баня - парилка. До печката ще има дървено ведро с вода. Няма да липсва и балалайката за тези, които могат да свирят на нея. След парната баня гостите ще могат да пият чай с мед. Помещения за чайни церемонии ще са част от японските и китайските къщи, които ще са сглобяеми. В американските жилища ще се осигури офис с компютър. "Защото американците са сред най-технологичните нации. Всичко сме обмислили, наясно сме как ще изглежда бъдещото екоселище. Най-важното е да намерим вариант за финансиране", твърдят жителите на Делчево. В последните години заради наплива на гости се отвориха 20 къщи за гости в селото, в които има над 150 легла.

Селището примамва и очарова с неповторимия си архитектурен облик. В него хармонично са съчетани стръмният терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдъръм, улички. Голямата част от сегашните жилищни сгради са строени през ХIХ век и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне. Те са типични родопски възрожденски къщи. Старинните постройки са накацали амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на Пирин планина. На някои места строителите са използвали самата скала за направа на зид на приземния етаж. Цялото село е уникален възрожденски архитектурен ансамбъл с национално и международно значение. Местните хора се гордеят с бистрата и сладка вода, с чистия въздух, с гледките от птичи поглед над Гоцеделчевската котловина. Пейзажите са изумителни, а селото ни е кацнало като орел и бди над град Гоце Делчев, твърдят делчовалии. "Всички помагаме с доброволен труд за облагородяването на селото ни. Къде почистим градинка, къде засадим цветя, къде построим площадка. На всеки празник е пълно с народ", твърдят местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай