Станимир с е-подписа изчезна, май е "бушон"

Полицаи от 3 града го търсят, на адреса му във Варна живее младо семейство

Станимир с е-подписа изчезна, май е "бушон" | StandartNews.com

Станимир не е мошеник, ползват го за "бушон" - в това са сигурни във варненското село Черневци, откъдето е "измамникът на годината", 34-годишният Станимир Весков Василев. Мъжът се прочу, след като земеделският бос Павел Стоименов се оплака, че фирмата му "Агро-бел 2001", която е с годишен оборот от 20 млн. лв., е открадната с електронен подпис на 6 януари 2014 г. Три областни полицейски дирекции - в Плевен, Варна и Шумен, работят по издирването на Станимир и евентуалните му помагачи.

В село Чернево, което е на 35 км от Варна, разбрали от медиите за измамата на Станимир. "Той няма капацитет да я сътвори, камо ли да я направи с електронен подпис", възкликва младо семейство, живеещо недалеч от къщата на човека, който се прочу като умел комбинатор. Хората в Чернево, където Станимир живее с родителите си от 7 г., за последно са го видели в 12-ия час на Новата година, когато по традиция цяло село излиза на мегдана - за да се поздравят и да се хванат на празничното хоро. Оттогава никой не го е виждал или чувал.
"Oт няколко седмици не съм виждал сина си", каза през оградата на къщата и баща му Веско. Напоследък Станимир бил в обтегнати отношения с родителите си

И тримата са безработни

синът намирал по някоя "кирия" отвреме-навреме в строителството. "Изключено да е измамил някого, кълне се бащата с ръка на сърцето си.
Според хората в Чернево Станимир понякога се е движел с роми и имал общ бизнес с тях - търговия на GSM-и втора употреба. Местните твърдят, че родителите му Веско и Ани били доста затворени хора, но синът, като повечето младоци, бил доста нахакан. Никой не знае какво е завършил, какво е учил. Не са чували и да е женен. Родителите му странели от другите черневци, защото са преселници. Къщата им е едноетажна, в добруджански стил, с няколко стаи, цели 3 комина на покрива - без животни на двора - няма дори и куче да залае.
Проверка на "Стандарт" във Варна пък показа, че адресът на Станимир Василев, посочен в документите по прехвърлянето на агрофирмата, е сбъркан. По лична карта, според достоверни източници, той се води в ж.к. "Възраждане", бл. 59. А в документите по прехвърлянето на фирмата е посочен бл. 69. На реално регистрирания адрес

всъщност живее младо семейство

което е купило апартамента преди около десетина години от агенция за недвижими имоти във Варна. Възможно е родителите на Станимир са били собственици на жилището и след това са го продали и адресът е останал в личната му карта. Но не е изключено Василев да е посочил и фиктивен адрес. Униформени припомнят, че допреди 2 г. всеки можеше да си направи регистрация буквално където му хрумне. След промени в закона промяната в адреса вече се удостоверява с нотариален акт.

Искат регистър на пълномощните

Търговският регистър пуска приложение за GSM
по Великден

Мошеници често се представят за управителите на дружества, показвайки фалшиви пълномощни, и така вписват неверни обстоятелства в Търговския регистър. Един от начините измамите да се пресекат е да се разшири регистърът на пълномощните на Нотариалната камара, смятат от Агенцията по вписванията. В момента те обхващат разпоредителни сделки само за недвижима собственост. От Агенцията по вписвания предлагат в регистъра да бъдат включени и пълномощните, свързани с договорите за прехвърляне на дружествен дял, и всички документи, свързани с промяна на собствеността на фирмата. "Така нашите длъжностни лица ще може да видят дали това пълномощно е наистина заверено от нотариусите", заяви за "Стандарт" изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Венцислав Спиридонов. Вчера ръководството на ведомството, бизнесът и неправителствени организации дискутираха какви мерки да се вземат, за да се стопира кражбата на фирми. На срещата присъства и собственикът на "Агро бел 2001" Павел Стоименов, който е със запорирани сметки след измамата.

Преди 5 г. Нотариалната камара направи със собствени средства общ регистър на пълномощните за прехвърляне на имоти и завещанията. И така ограничи имотните измами. За да се разшири обсегът му, са необходими допълнително пари. "Обсъждали сме с Нотариалната камара варианта евентуално за съвместно кандидатстване в различни еврофондове, за такова финансиране. Съжалявам, че предишни години не е кандитаствано по ОПАК, не знам причината", казва Спиридонов. След борени дни пък нотариусите ще запознаят с казуса и министъра на правосъдието Зинаида Златанова. Банките също са много заинтересовани скоро да има такъв регистър. И при тях отиват с много пълномощни.
Иначе бизнесмените могат да спят спокойно след Великден. Дотогава най-рано трябва да бъде готово мобилното приложение на Търговския регистър. Всеки търговец ще може с едно кликване да влезе в него и да провери актуалното състояние на фирмата си. И ако забележи искане за вписване на промяна във фирмата си, по закон има 3 дни, за да реагира и стопира това.

Всеки трябва да се грижи за фирмата си

Венцислав Спиридонов, изп. директор на Агенцията по вписвания

- Г-н Спиридонов, чия е отговорността за сигурността на фирмата - на Aагенцията или на самия управител?

- Човек, ако сам не се грижи за фирмата и имота си, никой не може да му помогне. На ден по един път да влезеш в Търговския регистър, е достатъчно. Ако пък не може самият собственик, има счетоводител, има юрист.

- На срещата ви с бизнеса и неправителствените организации имаше предложение от засегнатия бизнесмен Павел Стоименов ваши служители да извършват насрещна проверка по телефона при всяко вписване. Възможно ли е това?

- Това не е възможно. Ами, ако нотариусът ни каже: "Всичко е наред", а утре каже: "Никой не ми е звънял" - кой носи отговорност? Длъжностните лица. Нашето становище е, че задължително трябва да има разширение на регистъра на пълномощните. Надяваме се да се решат нещата.
Още при встъпването ми в длъжност вицепремиерът Зинаида Златанова каза, че основното, на което държим в работата ми, е сигурността на регистъра и на гражданите. И в агенцията работим в тази посока.

- Факт е обаче и че измамата със Стоименов е след разпечатка от Търговския регистър и фалшифициране на подписа на нотариус. Какво може да се направи в тази посока?

- На днешната (б.р. вчерашната) среща предложих вариант да направим по някакъв начин, вероятно със софтуер, така, че да не може да се правят разпечатки. От бизнеса обаче ми отговориха, че и това не е решение - ще снимат екрана на компютъра с телефон и пак ще го разпечатат на друго място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай