Понеделник,

“Стандарт” към Нели Крус: Повече европари за сайтове

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Нови правила за онлайн информационните агенции могат да осигурят повече европари за сайтовете в България. За целта те трябва да бъдат признати за електронни медии. Това бе едно от петте предложения на в. "Стандарт", които главният редактор Славка Бозукова даде на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус.
"По този начин за онлайн информационните агенции ще важи правилото на пряко договаряне, от което печатните медии у нас бяха изключени", обясни г-жа Бозукова. Тя приветства задължителното условие за публичност при реализирането на европроекти. Но подчерта, че в повечето случаи тези пари се дават за рекламни материали. Предлагам 60% от средствата за публичност да са задължително за разяснителни текстове и репортажи в медиите, каза Славка Бозукова. Тя препоръча и авансовото финансиране за публичност да се увеличи от 10 на 20 %, както и да бъдат създадени мини звена в отделите за обществени поръчки на министерствата и общините, които да разработват програмите за информираност с приоритет. Голям проблем е и фактът, че ведомства и общини залагат минимален процент за разяснение, въпреки че Брюксел дава възможност до 10 на сто от проекта да отива за неговото популяризиране, обясни още главният редактор на "Стандарт". И предложи Еврокомисията да фиксира процента на 10.
Предложенията Ви са конструктивни и ще ги разгледаме с внимание, каза Нели Крус. Тя се срещна вчера с издатели и журналисти, за да се информира за състоянието на медийния пазар у нас. Крус е в България по покана на премиера Бойко Борисов.
Пред издателите еврокомисарят акцентира върху нуждата от прозрачност в собствеността на медиите. Повдигнах този въпрос и пред Борисов, каза Крус. И допълни: "Премиерът се съгласи, че няма прозрачност, както по отношение на собствеността, така и по отношение на медиите". Според нея Борисов е дал подкрепата си да се работи за повишаване на прозрачността.
В срещата участваха председателят на Българския медиен съюз Валери Запрянов, председателят на Съюза на издателите Венелина Гочева, издателят на "Обединени български вестници" Ирена Кръстева, издателят на в. "Преса" Тошо Тошев, много главни редактори и известни журналисти.


Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички