Спец по IT сигурност с приз „Джон Атанасов”

Ученици с високи резултати в международни състезания също бяха отличени

Спец по IT сигурност с приз „Джон Атанасов”  | StandartNews.com

Голямата награда „Джон Атанасов” за насърчаване на личните постижения на млади български изследователи в сферите на информационните и комуникационни технологии бе присъдена на д-р Димитър Жечев. Тя му бе връчена от президента Росен Плевнелиев на церемония в „Гербова зала” на президентството.  

Д-р Димитър Жечев работи в сферата на криптографията и информационната сигурност, преподавател е в Лозана, Швейцария. Съавтор е на два патента в областта на криптографията.
„Изключителна чест за мен е да съм носител на наградата „Джон Атанасов” за тази година, особено в един от важните периоди на България за развитие на информационните технологии както в индустриално, така и на академично ниво”, каза след високото отличие той. От изказването му стана ясно, че страната ни има покана през 2015 година да е домакин на една от двете най-важни конференции по криптография.

Тази година е създадена нова категория на наградата „Джон Атанасов”. Тя отличава ученици, постигнали високи резултати в международни състезания, и техните преподаватели. Тази година тя бе присъдена на Димитър Луджев Йордан Чапъров и техните преподаватели.

Нова е и категорията за прилагане на научни постижения в практиката и проекти с висока обществена значимост. Грамоти получиха д-р Ивелина Стоянова и д-р Иван Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай