Спасителят

Спасителят | StandartNews.com

Най-голямата гордост на Николай Вълканов е възкресяването на фалирали фирми

Професор Николай Вълканов често съобщава на медиите добри новини - за спасено фалирало предприятие, за възстановени стотици работни места, за милиони левове инвестиции, вложени в мини и заводи. Компанията му "Минстрой" бе единствената, номинирана и в трите категории за наградите на КРИБ -"Качество", "Растеж", "Иновации". И заслужено професорът по маркшайдерство получи специалната награда на Конфедерацията - за специален принос за развитието на българската икономика.

"Ние възобновихме 740 закрити работни места, открихме 300 нови, 150 млн. лв. инвестиции, близо 50 на сто ръст на производството - малко фирми могат да се похвалят с такива успехи", каза Вълканов след като получи приза.
Само преди дни той съобщи чрез "Стандарт" поредната добра новина - за покупката на фалиралата фирма - "Ремотекс" в Раднево. "Миналата седмица взех и осъществих едно важно решение с купуването на "Ремотекс" Раднево. Не може всеки ден да се правят такива стъпки, затова сега ще пристъпя към неговата стабилизация и оздравяване", каза Вълканов. Машиностроителното предприятие е в района на мини "Марица Изток" и с производството си обслужва предимно мините. Преди две години е обявено във фалит и тогава на улицата остават 800 работници. Министърът на енергетиката в кабинета "Орешарски" - Драгомир Стойнев, искаше държавата да го национализира, но в крайна сметка никой не го купи. Сега "Ремотекс" е поредното звено от холдинга "Минстрой" и предстои не само да бъде възстановено, но и да се развива. "На първо време ще бъдат открити нови 400-500 работни места. Това са възможностите засега,

важното е да се инвестира непрекъснато"

казва Вълканов за новата си придобивка. В последните няколко години, когато заради кризата и по други причини масово малки и големи фирми затваряха, възстановяването дори на едно предприятие е повече от добра новина. И то става въпрос за дружество от "сериозната" индустрия, от реалната икономика, което произвежда, плаща данъци и дава хляб на стотици семейства.

Всички си спомняме драмата с "Горубсо Мадан" отпреди няколко години. Там заплатите не бяха плащани с месеци, хората протестираха всеки ден, а предприятието затъваше с бързи темпове. Тогава премиерът Бойко Борисов, който управляваше с първия си кабинет, обяви, че фалиралата миннодобивна фирма ще има нов купувач - Николай Вълканов. Самият Вълканов отговаряше доста уклончиво на въпросите за покупката, въпреки изявленията на министър- председателя. Личеше си, че е човек на сериозните сделки и не е склонен към авантюри. Медийното внимание не го ласкаеше. Като практичен човек, Вълканов премисля много сериозно какви ще са последствията, преди да вземе решение. Ето какво разказва той сега за тогавашния случай, при който беше купено едно от основните звена на "Минстрой Холдинг":
"Месеци наред, почти година, водих разговори с предишния собственик на "Горубсо Мадан" Валентин Захариев за покупката на предприятието - още от лятото на 2011 г. Отдавна исках да го купя, защото то вървеше към ликвидация. Исках да го спася по-рано, да не се стигне до това, до което се стигна впоследствие - хората да излязат на улицата след като шест месеца не бяха плащани заплати, а стачката продължи три месеца. Това не трябваше да се допуска. Тогава премиерът Бойко Борисов, който не можеше да стои безучастен като представител на държавността, трябваше да вземе някакви мерки. Хората стояха с месеци на площада, не се изпълняваха концесионните задължения. Той ни събра една нощ тримата кандидат-купувачи, собственикът Захариев и представители на Първа инвестиционна банка като кредитор и каза: "Този въпрос трябва да се реши сега. Искам да чуя кой какво предлага". След като чуха моето предложение, всички бяха единодушни, че то е най-доброто. Какво беше то -

поех всички задължения от 35-40 млн. лв.

които да изплатя веднага, да платя на НОИ още 10 млн., да издължа борчовете към електро строителните предприятия, към Агенцията по приходите, заплатите на работниците - всичко. Докато не подписахме всички документи, премиерът не ни разреши да си тръгнем. След неговата намеса се стигна до бързо разрешение на въпроса. Не само, че не съжалявам, че така се случи - това беше моята мечта. Така се затвори кръгът - след "Горубсо Златоград" да взема и маданското предприятие, след това мината "Върба Батанци" и да направя така, че в целия родопски регион да се работи добре и качествено в рудодобива. Това е основният поминък на хората в Родопите".

Сега Вълканов ще отпразнува поредната награда с хората от Родопите. И ще им направи поредния подарък. "Заминавам за Златоград. На 2 май там се отбелязва Празника на чевермето, който по традиция се спонсорира от "Минстрой". Пекат се агнета, има много богата програма, ще гостуват ансамблите "Българе", "Филип Кутев". Градът празнува по много подходящ начин", каза професорът.
Николай Вълканов е

един от щастливците, които през целия си живот работят това, за което са учили

надграждат непрекъснато знания и опит. Той е завършил Минно-геоложкия университет специалност "Маркшайдерство" и оттогава е все в този бранш. Отива по разпределение като инженер именно в "Горубсо" и участва в строежа на някои от рудниците. След това работи в научния институт. Не прекъсва връзката си с университета и от дълги години е председател на неговото настоятелство. Много преди да се заговори за пряката връзка на обучението и практиката в реалната икономика, настоятелството с намесата на Вълканов прави това в действителност.

Професор по маркшайдерство е в Минно-геоложкия университет и в Минния университет в Санкт Петербург, Русия. Член на Президиума на Световния минен конгрес. Николай Вълканов е собственик и председател на съвета на директорите на "Минстрой Холдинг", който включва рудодобивните предприятия "Горубсо Златоград" и "Горубсо Мадан", мината "Върба Батанци", а сега и "Ремотекс" Раднево. Има три деца - големият му син Георги е на 39 г. и се занимава с финансовата част на холдинга, а дъщерята Марина работи в "Минстрой холдинг". Имам и по-малък син Николай, който е на 8 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай