Сряда,

Созопол с изложба в чест на мощите

От: Администратор -
A
A
A

Изложба с християнски реликви подготвят в Созопол. Експозицията ще бъде подредена в местния археологически музей на 25 юли и е инициирана от фондация "Св. Йоан Предтеча и Кръстител". Изложбата е посветена на петата годишнина от откриването на мощите на Св. Йоан. В нея ще бъдат събрани и показани на едно място различни предмети, открити в манастира на созополския остров Св. Иван. Посетителите ще могат да видят част от иконното богатство на храма, съхранявано в манастира "Св. Троица" на о-в Халки и във фондовете на Вселенската Патриаршия в съчетание с "литургичното обзавеждане" . Експозицията включва части от мраморната олтарна преграда, светия престол, реликварии и църковна утвар.

"Събитието заслужава да бъде отбелязано, защото този патриаршески манастир е най-древният и голям островен манастир от V в. в цялата черноморска акватория", смятат организаторите.

Мощите на Св. Йоан Кръстител се борят в категорията "открития" на тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Във временното класиране те в момента заемат четвърто място.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички