Софийската джамия си построила незаконно тоалетна

Софийската джамия си построила незаконно тоалетна  | StandartNews.com

Външнопостроената тоалетна на софийската джамия Баня Баши е незаконна. Това съобщи регионалния министър Лиляна Павлова по време на инспекцията на Античния музеен комплекс „Сердика".

Пристройката е направена зад сградата на джамията и по думите на Лиляна Павлова главният мюфтия на храма не е поискал разрешение и няма необходимите документи за допълнителната пристройка.

Павлова уточни, че незаконното строителство няма как да бъде узаконено и Регионалната дирекция за национален строителен контрол ще издаде предписание то да бъде премахнато доброволно, пише "Дарик".

Ако не се събори доброволно, органите на строителния контрол ще го премахнат принудително, посочи още Лиляна Павлова.

Относно изграждане на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" , тя каза, че трябва да се реализира в срок. Заедно с министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова инспектираха изпълнението на заключителния етап на проекта.

"Срокът задължително трябва да бъде спазен, не може да бъде удължаван под никаква форма и с никакъв аргумент. Ако изпълнителят не го направи, дейностите ще останат за негова сметка или за сметка на възложителя", коментира Павлова.

В случай на необходимост има възможност за препроектиране стига дейностите да не нарушават визията или реализацията на проекта. Това е въпрос на технология и авторско решение, обясни още министърът.

Цялостната реконструкция на Ларгото, която предвижда да бъдат експонирани и консервирани разкритите археологически находки при строежа на метростанцията до ЦУМ, се очаква да завърши в края на октомври тази година. С реализацията на проекта в нашата столица ще имаме най-големия музей на открито.

Заключителният етап на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" предвижда благоустрояването на зоната на площад "Независимост" и на зоната под бул. "Мария Луиза" с обща площ 8000 кв. м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай