Собственикът Митков: Взривът е саботаж! (ОБЗОР)

Собственикът Митков: Взривът е саботаж! (ОБЗОР) | StandartNews.com

Саботаж стои зад трагедията в "Миджур", смята собственикът на завода инж. Валери Митков. "Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези мини са били активирани от бризантно взривно вещество. По друг начин не е възможно те да бъдат активирани", заяви Митков пред Нова тв днес. "Ужасно е, ужасно е! Не мога да си представя кой болен мозък може да направи такова нещо. Това е можело да бъде инициирано както от София, така от Белград, от Ню Йорк, ако щете", обяснява Митков. И твърди, че не знае кой би го саботирал. "Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 г.? Бъдете сигурни, че никога!", категоричен бе Митков.

"Много боли, просто много боли. Има неща, които не могат с думи да се опишат. Нито той, нито останалите хора трябваше по този начин да си отидат от този свят", допълни собственикът на "Миджур" и призна, че е убит от мъка. "Не пожелавам на никого такова нещо! Родители да изпращат децата си от този свят. Няма по-ужасна трагедия!", каза още Митков.

По 42 заплати за жертвите от Горни Лом

Семействата на изпепелените в завод "Миджур" 15 души ще получат смъртните им актове до седмица. Държавата ще ускори максимално процедурата по издаването на документа. Липсата на останки от взривилите се работници породи множество съмнения около реда, по който да бъдат издадени смъртни актове. Без тях наследниците не може да се възползват от редица права.

"В случай на загинали повече лица без останки от тях кметът на населеното място може да състави протокол, който да се предостави на районната прокуратура. Тя образува дело в районния съд, който да издаде решение за смъртните актове", обясни процедурата вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Ускореният ред вече е договорен и с Министерството на правосъдието. Кметът на община Чупрене, на чиято територия е Горни Лом, вече е представил протокола с опис на загиналите пред прокуратурата в Белоградчик. Днес се очаква тя да внесе преписката в Районния съд в Белоградчик и да се насрочи в най-кратък срок заседание, на което съдът да постанови решение за съставяне на актовете за смърт. Очаква се това да стане до седмица.

И без тези актове започваме изплащането на застраховката, направена от работодателя, заявиха от "Уника". От няколко дни застрахователното дружество прави собствено проучване на наследниците на загиналите. "Видекс" АД е направила застраховка на своите служители, която е задължителна за фирми с опасни за здравето и живота дейности. Обезщетението е в размер на 7 годишни работни заплати. Без такава застраховка е единствено изпълнителният директор Емил Митков, който също загина при взрива, защото не му се е полагала такава. "Авансово ще изплатим на наследниците по 42 работни заплати, а остатъка ще получат до 2 месеца, след като се проучат в детайли всички обстоятелства около взрива", обясниха от "Уника".
Правителството ще отпусне и

еднократна помощ от 10 000 лв.

за наследниците на всеки един от загиналите. Те имат право и на еднократна помощ за смърт при трудова злополука от по 540 лв. от Националния осигурителен институт (НОИ). Отделно Агенцията за социално подпомагане ще преведе по 325 лв. на тези семейства, които са с ниски доходи. Социални работници са посетили близките на загиналите, за да преценят дали имат право на помощта. Те описват и хората с право на наследствена пенсия. Такава със сигурност ще получат 5 деца на възраст до 18 г., както и възрастна жена - майка на един от загиналите. Близките им ще наследят и парите в партидите на тези, които са работили при първа и втора категория труд и са били осигурявани в професионален пенсионен фонд.
Майката на една от загиналите работнички ще получи личен асистент. Жената е в безпомощно състояние и за нея се е грижела изпепелената й дъщеря. Бабата на двамата кръгли сираци, чиито баща и майка бяха изпепелени от взрива, също ще получи личен асистент, тъй като е тежко болна. Както стана ясно, 5-годишното момче ще остане

под грижите на 21-годишния си батко

който работи и има доходи.
Сред вероятните причини за трагедията в завода са неспазването на технологичния процес и високите производствени норми. Това заяви пред bTV Йордан Христосков. "Основната отговорност за инцидента се носи от работодателя. Той се е отнасял с пренебрежение и престъпна небрежност към предписанията на служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) и Главна инспекция по труда (ГИТ)", коментира Христосков. "Съдът е отменял част от налаганите административни актове", уточни той. Последната проверка на ГИТ в завода в Горни Лом е от 6 август 2014 г. и е констатирала 13 нарушения. При съвместната проверка с КОС в средата на септември се е установило, че част от тях не са отстранени.
Всички 21 предприятия с подобни производства като завода в Горни Лом са обект на системен контрол от страна на ГИТ, уточни социалният министър. В последната година и половина са извършени 101 проверки в тези предприятия и са констатирани над 400 нарушения. Отстранени са 7 работници, защото не са имали необходимата професионална квалификация. Четирима от тях са били именно в завода в Горни Лом. Други четирима там са посочени за отстраняване при последната проверка на КОС и ГИТ през септември. "Ще направим всичко възможно виновникът да бъде наказан. ГИТ обаче не е органът, който може да носи пряка отговорност за инцидента. Отнемането на лиценз за осъществяване на такава дейност е в правомощията на МВР", уточни той.

Гърците пришпорвали работниците в "Миджур"

Военният завод "Миджур" край Горни Лом е бил под контрола на гръцкото Министерство на отбраната (МО) чрез държавната оръжейна компания "Хеленик Дифенс Системс" СА. БГ работниците са били принуждавани да бързат с унищожаването на последните 953 285 гръцки противопехотни мини, за да се избегнат санкции за Гърция. Това става ясно от мониторинг на Международната кампания за забрана на противопехотните мини, публикуван на 28 ноември 2013 г.

Южните ни съседи е трябвало да утилизират всичките си 1 568 167 противопехотни мини, съставени от четири вида: DM31 (792 780), M16 (568 327), М2 (204 565) и M14 (2495), до края на 2008 г., но не са го направили. На практика унищожаването им започва 8 месеца след крайния срок, когато е подписан договор с фирма "Видекс" и бомбите са поели към България. След взрива в барутната фабрика край Горни Лом в началото на 2010 г., когато са ранени четирима работници, то е спряно. Заради забавянето на процеса, през юни 2010 г. в Гърция, с решение на Министерския съвет, се прекратява договора с "Хеленик Дифенс Системс" СА. От фирмата обаче обжалват. Междувременно в края на февруари 2010 г. в Атина избухва скандал, след като US военни задържат кораб край Източна Африка, превозващ оръжия, включително и "голямо количество мини" със серийни номера, показващи, че са собственост на гръцката армия. Същите са описани като изпратени в България за унищожаване. Заключението от последвало разследване у нас и при съседите е, че докладът на US военните е неоснователен.

В края на 2010 г. Гърция информира държавите участнички в международната конвенция, че общо 615 362 складирани мини са изпратени към България в управляваната от "Хеленик Дифенс Системс" СА база за унищожението им. Властите декларират, че 614 882 мини са били утилизирани от ноември 2008 г. до май 2010 г. През май 2012 г. Атина твърди, че унищожаването на запасите е спряно до приключването на съдебен спор с "Хеленик Дифенс Системс" СА. На 29 април 2013 г. Гърция подписва модифициран договор за унищожаването на останалите 60% след "обширни преговори" между МО на отбраната и фирмата. Съгласно него утилизацията ще се извърши от БГ компанията "Видекс" с пари на министерството. Гърците декларират, че ще участват активно - в транспортирането на мини под полицейски и военен ескорт до БГ границата ни, както и със случайни проверки от гръцки офицери по време на процеса на доставка и унищожаване. На 27 май 2013 г. Гърция обявява, че е в "момент на започване на унищожаването на последните мини и очаква да получи сертификати от крайния потребител "Видекс" в следващите няколко дни". През юли 2013 г. от Международната кампания за забрана на противопехотните мини изразяват загриженост поради неуспеха на Гърция със старта на процеса. И призовават Атина да определи краен срок за завършването му и да докладва за напредъка на месечна база. Така дедлайнът се оказва краят на 2014 г. и това кара собствениците на "Видекс" да пришпорват работниците си за по-бързото унищожаване на опасните мини.

Домът на чорбаджиите опустя

Луксозната къща на Валери и Ирина Миткови в столичния кв. "Малинова долина" е пуста. Никой не е виждал собствениците след трагедията от 1 октомври в Горни Лом. Съседи от околните затворени комплекси дори се изненадаха, че до тях живее придобилото печална слава семейство. Единствено продавачка в квартален магазин разказа, че съпругата на Митков идвала от време на време на пазар, но предпочитала да изпраща домашната си помощница.

Днес пред входа на къщата им бе разкопано и работници поставяха уличен кабел. "Аз съм от Горни Лом, знам за какво става въпрос, но никой не е идвал от собствениците. Сутринта излезе една жена, на около 40 г., но вероятно е домакинката", разказа единият.

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай