Смолян посрещна мощите с камбанен звън

Оркестър от Кипър свири българския химн за светините пред "Св. Висарион Смолянски"

Смолян посрещна мощите с камбанен звън | StandartNews.com



Смолян.  Камбанен звън и духова музика посрещнаха тази вечер в Смолян мощите на родителите на Богородица - св. Йоаким и Анна. Те пристигнаха тържествено в храма "Свети Висарион Смолянски". Стеклите се миряни бяха приятно изненадани, когато оркестърът на гостите от Кипър донесе светините и изсвири и българския химн. Площадът пред храма се изпълни със стотици вярващи от Родопите час по-рано.

Хора от всички краища на планината се стекоха, за да почетат реликвите и да им се поклонят за здраве. 38-годишната Мария Тодорова от Смолян беше довела двете си дъщерички Антония и Добрияна.

Тя ще се моли на родителите на Дева Мария за здраве на децата си, както и всички богомолци, изпълнили храма. До тях кротко стоеше малката Ана, която чакаше ред да се поклони пред мощите с родителите и баба си. Сред миряните имаше и доста възрастни хора.

Мощите на св. Йоаким и Анна помагат на семейства, които страдат от безплодие, тъй като самите родители на Богродица дълго време също са били бездетни. Сред местните, дошли да посрещнат светините, бяха кметът на Смолян НиколайМелемов и евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, чиито корени са от региона.

Мощите ще останат на поклонение в Смолян до ранния следобед в неделя.
В 9 ч в неделя сутрин домакинът на кипърските гости пловдивският митрополит Николай и кипърският владика Исайа ще отслужат тържествена литургия.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Цецо
Коментирай