Следенето в интернет отива в Контституционния съд

Срещу промените през 2010 г. се проведоха поредица протести

Следенето в интернет отива в Контституционния съд | StandartNews.com

София. Обмудсманът Константин Пенчев сезира Конституционния съд за следенето в интернет, седмица след като Европейския съюз отмени аналогична директива.

В България събирането и съхранението на трафични данни беше уредено с промени в Закона за електронните съобщения през 2010 г.. Мотивът беше именно транспонирането на европейската директива. Срещу промените имаше поредица протести, които принудиха МВР да се откаже от намерението си да следи трафика с глобален интерфейс, ако данните се събират от интернет и мобилните оператори.

Като се позовава на решението на Съда в Люксембург от миналата седмица, Пенчев посочва, че текстовете в закона нарушават правата на гражданите.

Събирането и съхраняването на трафични данни е намеса в личния живот и в свободата на кореспонденцията, гарантирани от конституцията, посочва омбудсманът.

„Данните позволяват да се идентифицира лицето, с което потребителят комуникира, средството, с което комуникира, времето на комуникацията, както и мястото, от където се осъществява комуникацията. Данните позволяват, също така, да се установи честотата, с която потребителят комуникира за определен период с определени лица. Тези данни, както посочва и Съдът на ЕС, позволяват да се направят изводи за личния живот на лицата – техните навици, социални контакти, място на пребиваване и други", пише в становището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай