След век: Потомък на Романови се венчае в Санкт Петербург

Георгий Михайлович Романов ще се ожени за италианската си годеница Виктория Романовна Бетарини

След век: Потомък на Романови се венчае в Санкт Петербург | StandartNews.com

Бившата имперска столица на Русия ще бъде домакин на сватбата на потомък на руското императорско семейство - първото подобно събитие от повече от век, предаде Ройтерс.

Великият княз Георгий Михайлович Романов ще се венчае за италианската си годеница Виктория Романовна Бетарини в катедралата "Свети Исаак" в Санкт Петербург на сложна религиозна церемония в присъствието на стотици чуждестранни гости.

Последният руски император Николай Втори, съпругата му и петте им деца са разстреляни от революционери през юли 1918 г. в изба на търговска къща в Екатеринбург - град 1450 километра източно от Москва.

"Това беше първото място в Русия, на което се върнахме", споделя 40-годишният Георги Михайлович за руския сайт Фонтанка по повод избора на Санкт Петербург за сватбата си. "То е много, много близко до семейството", допълва той.

Георгий Михайлович е роден в Испания. Син е на Великата княгиня Мария Владимировна, самопровъзгласила се за наследник на руския императорския трон, и съпруга й, Великия княз Михаил Павлович от Русия.

През по-голямата част от живота си е живял във Франция и Испания. Прадядо му, Великият княз Кирил Владимирович, успява да избяга от болшевишкото насилие по време на революцията през 1917 г. във Финландия. По-късно той и семейството му се преместват в Западна Европа.

Георгий Михайлович посещава Русия за първи път през 1992 г. Понастоящем той живее в Москва, където работи по редица благотворителни проекти.

Приемайки руската православна вяра, 39-годишната Бетарини взима името Виктория Романовна.

Династията Романови управлява Русия в продължение на 300 години, преди Николай Втори да абдикира през 1917 г., поставяйки Русия на пътя към болшевишка революция, гражданска война и 70 години комунистическо управление.

През 2000 г. руската православна църква канонизира Николай Втори, който е представян като слаб лидер от съветските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай