Слагат тежка диагноза на новородено, то здраво

Слагат тежка диагноза на новородено, то здраво | StandartNews.com

София. Бебе с тежка диагноза се оказа напълно здраво. На малката Анабел, която е родена през април, е открит кръвоизлив от 3-та степен, което означава, че тя може да се окаже с много тежки заболявания в бъдеще. На детето е направен един ехограф в "Майчин дом" и е изписано. Майката Нели Скалска обаче не се доверява на лекарите там и решава да потърси независимо мнение. 

Пред Нова тв тя показа сбърканата епикриза на детето и приложените снимки, които са с дата отпреди раждането на момиченцето. Скалска потърсила второто мнение в "Токуда", където изобщо не е показвала епикризата.

Лекарите й казали, че детето е абсолютно здраво - няма кръвоизливи и няма как да е имало преди две седмици.

Майката се върнала в “Майчин дом” с екип на предаването “Разследване” за задължителния контролен преглед. Там д-р Праматарова й казва, че кръвоизливът е резорбиран – нещо, което според лекарите в “Токуда” е невъзможно. Откриват, обаче, разширени вентрикули и дават на детето направление за детска церебрална парализа (ДЦП).

Нели Скалска отново търси независима експертиза, този път в центъра по ДЦП в “Красна поляна”. Там отново й казват, че детето е напълно здраво.

Д-р Боряна Слъчнева от “Майчин дом” обясни, че първоначалната диагноза, която е дала на детето, е кръвоизлив 2-ра степен, а не 3-та, и че вероятно е станала техническа грешка. Майката е възмутена как може да се направи такава грешка, тъй като разликата в степените означава много сериозно състояние на детето. Заради тази диагноза тя не е могла да го кърми.

Майката е категорична, че ще съди “Майчин дом”. “Длъжна съм, защото с тези неща трябва да се спре веднъж завинаги”, заяви Скалска. Подозрението е, че тежките диагнози са изписани на детето, за да бъдат източвани пари от здравната каса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай