Слагат ореола на Бачковския Исус

Игуменът Симон иска нова комисия, която да следи реставрацията

Слагат ореола на Бачковския Исус | StandartNews.com

Отец Симон, който в момента е и.д. игумен на на Бачковския манастир, се ангажира да с търсенето на ореола на Исус Христос от чудотворната икона на Богородица. Както "Стандарт" първи писа, нимбът от главата на Младенеца, който е изобразен заедно с Дева Мария на чудотворната икона, липсва от октомври. "След като написахте статията, се обадих на реставраторите и ги попитах къде е нимбът, в касата на манастира ли е, или е някъде другаде", обясни отец Симон, който пое поста на игумен преди месец и, по думите му, в момента негова задача №1 е да защитава доброто име на обителта.


"Предупредихме, че нимбът е в голямата ризница преди да заминем за Атон" - това обяснили по телефона на отец Симон реставраторите Илия Асенов и Китан Китанов, които живеят в Света гора. По това време все още игумен на Бачковския манастир бе Агатонийският епископ Борис. Той обаче не е оповестявал, че златният ореол е свален и прибран в ризницата. Напротив - още миналия септември обяви пред медиите, че реставрацията на иконата е на финала и предстои тя да бъде върната в храма на манастира след 2 г. работа по укрепването й. Дори обяви

датата за голямото завръщане - 14 септември

Кръстовден. Вестниците съобщиха радостната новина и хиляди вярващи се приготвиха отново да тръгнат към манастира, за да измолят от чудотворния лик на Св. Богородица нови чудеса. На празника обаче се оказа, че иконата не е готова. После реликвата изненадващо се появи през октомври. Тогава игуменът Борис обяви, че реставрацията е приключила успешно. Допреди два дни, всички смятаха, че е така. След публикацията на "Стандарт" за липсващия нимб обаче от Светия синод изненадващо оповестиха, че реставрацията изобщо не е свършила. Напротив - атонските зографи щели да се върнат, за да продължат работата по иконата. "Това, че досега никой не ви е информирал

не е моя грешка и не го приписвайте на мен

Аз съм игумен на този манастир от 19 февруари със заповед на Негово светейшество българският патриарх Неофит. Преди това какво е правено с иконата, аз не съм бил информиран и нямам никаква представа за случилото се", коментира архимандрит Симон. В момента той бил спокоен за иконата, тъй като имал уверението на реставраторите, че е укрепена по начин, който й позволявал да бъде в църквата до завръщането им. Тогава щели да монтират и липсващото сияние на Исус. "Къде точно, под голямата ризница ли е нимбът, обаче аз не знам. Като ме питате: "Сигурен ли сте, че е там?", пак не мога да кажа, защото не съм го видял", обясни отец Симон. И допълни, че през седмицата имал още един телефонен разговор - с монаха от Зографския манастир Методий, който помагал с доброволен труд на двамата реставратори. Той също го уверил, че имало още работа по иконата и след празника на атонската обител на 6 май, тримата щели да се върнат. "Заповядайте да си ги питате и разпитвате. Аз се ангажирам с това, когато дойдат, преди да се отвори каквото й да е по иконата, ще ви поканя и

ще се отвори пред вас, за да видите

дали нимбът е вътре", обеща игуменът.
Отец Симон ще помоли Светия синод да назначи нова комисия, която да отговаря пряко за реставрацията й. Причината е, че един от митрополитите, които бяха в първата, Неврокопският дядо Натанаил, почина. В създадената преди 2 г. комисия влизат още Пловдивският митрополит Николай, Сливенският Йоаникий и представители на Института за опазване паметниците на културата.

Похарчени са 60 000 лева

60 000 лв. е сумата, около която засега се върти цената за реставрацията на Бачковската Богородица. По думите на отец Симон, манастирът нищо не плаща, а всичко се поема от Светия синод. Но не може да каже дали парите или поне част от тях са вече разплатени. Манастирът е издължил единствено хонорара за сребърния обков, дело на пловдивския художник Ганчо Ганев, в размер на 1250 лв. Това се е случило едва преди няколко дни, тъй като бившият игумен дядо Борис, който поверил обкова на Ганев, е забавил плащането с 2 г. Отец Симон обаче не обичал неуредените взаимоотношения, затова извикал художника да му даде хонорара. "Доволен съм от работата му и с г-н Ганев вече се разплатихме", увери отеца. По думите му, за реставрацията бил осигурен скенер за иконата, който бил монтиран в манастира и стойността му е 35 000 лв. Отделно реставраторите искали 16 000 лв. 5000 евро пък струвал специалният статив, на който иконата е била поставена, докато се реставрирала.

Иконата ще участва в литията за Великден

За първи път след 2-годишно прекъсване чудотворната икона на Св. Богородица ще участва в литийното шествие, което се организира на втория ден от Великден. То събира хиляди богомолци от цяла България, тъй като се вярва че на този ден силата на иконата, която дарява с рожба бездетните и лекува болните, е най-голяма. На ръце монасите от обителта и вярващи хора я отнасят до местността Клувията, където светинята била укрита по време на турското робство. Там се организира голям курбан за здраве, раздават се козунаци и хората се чукат с яйцата, които преди това са боядисани в манастирската кухня. Тази година броят им е като за рекорд на Гинес - 5000 яйца, които ще бъдат боядисани в червено на Велики четвъртък.

Одитът на манастира с гриф "секретно"

След отстраняването на дядо Борис от поста игумен на манастира, в обителта бе назначен синодален финансов одит. Тече пълна финансова ревизия за 5 г. назад, обясни и архимандрит Симон. По думите му обаче, резултатите от ревизията няма да бъдат оповестени. Той самият няма да разбере какви са, тъй като ревизорите били подписали декларация за конфиденциалност. "Каквото и да открият, ще го оповестят единствено пред Светия синод и оттам ми пращат само една заповед какво се иска от мен да направя. Така че - аз съм последният човек, който ще знае какво се случва с ревизията", каза игуменът и увери, че проверяващите идвали редовно и вземали документите, които им трябват, а от манастира им оказвали пълно съдействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай