Сирийци и адвокат се обвиняват в рекет

Бегълците плашели със смърт, юристът отрича да е искал 1000 евро на калпак

Сирийци и адвокат се обвиняват в рекет | StandartNews.com

Хасково. Бивш шеф на полицията в Хасково се оказа забъркан в схема за изнудване на имигранти.

Срещу Петьо Петров вече върви разследване от отдел "Вътрешна сигурност" на МВР. Проверката по прокурорско нареждане е за корупционни схеми с бегълци от Сирия. Аферата лъсна след скандал между сириеца Мохамед Алкасу и местния адвокат Светослав Михайлов. Пред медиите чужденецът твърди, че след като с група свои сънародници ползвали адвокатските услуги на Михайлов, той започнал да ги изнудва за пари. Адвокатът пък е пуснал жалба в полицията, че сирийците са му отправяли заплахи за живота, ако не им придвижи възможно най-бързо документите за получаване на бежански статут. Освен това сънародниците на Башар Асад парадирали с контакти на високо ниво в хасковската полиция. Историята тръгва преди около два месеца, когато сириецът и адвокатът се запознали в лагера в Харманли. Според Алкасу Михайлов бил доведен в центъра от тогавашния негов началник Жельо Желев. Михайлов дошъл, за да си подаде документите за назначение като юрискунсул в Агенцията по бежанците. Така установил контакти с Мохамед и още 5-6 негови приятели.

В последствие Михайлов помогнал на сирийците да излязат на адрес. Оттам тръгва и същинската драма. По думите на Алкасу Михайлов настанил него и приятелите му в квартира на улица"Добруджа" 37 в Хасково. На този адрес обаче адвокатът бил записал фиктивно още 22 души, твърди Алкасу. После юристът им поискал 1000 евро на ръка за цялата група, като ги заплашил, че в противен случай ще докладва на службите за стълпотворението на адреса.

"Отказахме да му дадем пари на ръка, защото ние си плащаме за неговите адвокатски услуги. Намирам това за неправилно, където и да се случи, независимо дали става въпрос за България или за родината ми Сирия", категоричен е Алкасу. Заради натиска от адвоката се наложило с приятелите му да се изнесат в друга квартира. Оттогава са сменили няколко жилища, живели са и в близкото до Хасково село Тънково. Там обаче им искали наем на ден от 150 лв. и затова сирийците се върнали на квартира в града на по поносима цена.

33-годишният Алкасу твърди, че в родината си бил лекар ортопед. Живеел в град Алепо, който е в епицентъра на гражданската война в Сирия. Тръгнал за България с бременната си жена, за да търси спокоен живот. Заради трудното й състояние обаче я оставил в лагер в Турция.

"Вече имам бебе на 10 дни. Единственото, което исках, да стигнем до България и да уредим живота си тук, в една европейска държава. А вместо това бях в ужасни условия в лагера в Харманли и сега с мен се държат като с животно", жалва се сириецът.

"Бях техен адвокат и ги консултирах за процедурите. Помогнах на Алкасу и приятелите му да си намерят квартира. Дадох им няколко обяви за наеми. Останалото те са си го свършили сами, подписаха си договорите с хазяите. Аз само съм ги консултирал като адвокат", признава Михайлов. Той обаче е прекратил отношенията със сирийците, защото те били некоректни и само за два месеца сменили няколко адресни регистрации, без да уведомят него, нито пък Агенцията по бежанците, както се изисква по закон, когато чужденецът не е получил у нас все още статут на бежанец и е изведен на адрес.

По повод сигнала в полицията, че Алкасу и групата са го заплашвали, че ще му отрежат главата, ако не им оправи документите, адвокатът коментира лаконично: "Факт е, че ходя със законно притежавания си пистолет". Свидетел на заплахите, при които дори сирийците счупили телефона на Михайлов, станал и бившият шеф на лагера в Харманли Жельо Желев. Михайлов обаче отказа да коментира какви контакти между топченгета и сирийците е имал предвид в сигнала си до полицията.

"Да, има проверка срещу мен. Действително познавам Алкасу от лагера в Харманли, но не се притеснявам от нищо", коментира ситуацията бившият началник на ОД на МВР в Хасково Петьо Петров. Алкасу съдействал на властите в бежанския център. Тъй като владеел перфектно руски и английски език, той помагал при правенето на списъците за инсулина на диабетиците и при прегледите на децата.

След скандалите сега Мохамед Алкасу твърди, че няма вяра никому в България.

Казва, че макар да е мюсюлманин, има вяра само на отец Никола от Хасково. "Той ми показа, че религията наистина няма значение. Да е жив и здрав", казва Алкасу.

Желев: Алкасу не е лекар, нито има жена

"Съмнявам се, че Алкасу въобще е лекар и че има сключен граждански брак", твърди бившият началник на бежанския лагер в Харманли Жельо Желев. По негово време сириецът минал турско-българската граница нелегално и пристигнал в центъра. Бил в третата група имигранти, докарани още при отварянето на лагера към средата на октомври. "Спомням си го много добре. Бяха няколко души, които още при пристигането си се държаха агресивно. Същата вечер, когато дойдоха, започнаха да създават напрежение в лагера и да подстрекават вече настанените към неподчинение. Признавам, че действително в началото битовите условия не бяха от най-добрите. Бежанците имаха претенции и за храната. Непрекъснато ни заплашваха и размахваха визитни картички на журналисти и хора от различни институции от ООН. Съблякоха се голи и налягаха на пода. Започнаха един друг да се снимат с телефоните си и заплашиха, че ще разпратят снимките с твърдение, че в България ги малтретираме".

Съмнението си, че е възможно лекарската практика на Алкасу да е измислена, Желев обяснява с факта, че сириецът няма никакви документи, с които да докаже това. Освен това не е направил и постъпки към сирийското посолство, за да му издадат дубликати.

Понеже е сред най-комуникативните в лагера по предложение на Желев, Алкасу е поканен да остане на работа първоначално на ниска длъжност като хигиенист, докато получи статут, а след това да подаде документите си и като лекар в Агенцията по бежанците.

"Проведох срещата с него в присъствието на преводач и представител на Хелзинкския комитет. Обяснихме му идеята той да ни помага в комуникациите в лагера, а ние да направим всичко възможно да получи статут бързо. През това време да го включим по програма да изучава български език, за да може впоследствие да остане на работа в Агенцията по бежанците като лекар и преводач. Освен това по процедури на Червения кръст щяхме да издирим бременната му съпруга в Турция, за която той говореше, но трябваше да ни даде някакъв документ за сключен граждански брак, за да я издирим и доведем в България. Той категорично отказа и двете предложения. Освен това съпругата му ту раждаше, те пък беше все още в петия месец", разказва Желев.

За пропуснатата възможност да се възползва от предложението, за което много от сънародниците му, търсещи убежище у нас могат само да мечтаят, Алкасу обяснява, че не е приел работата в Харманли, понеже не му предложили трудов договор.

Това е невъзможно, тъй като все още няма бежански статут, контрира Желев. Бившият шеф на лагера в Харманли, който съвместяваше длъжността заедно с тази като началник на бежанския център в Пъстрогор, обясни, че процедурата за статута на 33-годишния сириец е стартирана и той трябва да го получи всеки момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай