Синдикатите на МВР недоволни от увеличението с 5%

Синдикатите на МВР недоволни от увеличението с 5% | StandartNews.com

София. Синдикатите в МВР не са доволни от предложението за увеличение на заплатите в сектора само с 5%. Това стана ясно от думите на председателя на синдиката Валентин Попов.

По думите му преди година униформените са излезли на протест с искане за увеличение за заплатите от 25%.
"Засега е рано да се говори за протести", заяви обаче Попов, попитан дали полицаите са готови да излязат отново на улицата.

От организацията заявиха още, че са доволни от диалога с новото ръководство на МВР. Те обаче имат някои забележки отновно предложенията за промени в закона. Едно от предложенията е да се ограничи времето на разположение на униформените, докато те не са на дежурство. По думите на Попов в страната има поне 50 РПУ-та, които разполагат само с по един криминалист. "Това означава ли, че той трябва да е на разположение 24 часа 365 дни в годината?", попита риторично Попов.

Отделно от това синдикатите предлагат минималното заплащане в полицията да се обвърже с минималната работна заплата. Средната заплата в МВР е 900 лв.

В четвъртък беше подписано тристранно споразумение между Синдикалната федерация на служителите в МВР, полицейския синдикат на Сърбия и Холандския полицейски синдикат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай