Шизофреник с нож спретна Лясковец 2 (ОБЗОР)

Шизофреник с нож спретна Лясковец 2 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Разград. Сянката на Лясковец изправи на нокти кубратското село Юпер. При опит да бъде усмирен самотно живеещ шизофреник наръга с нож кварталния. Няколко часа по-късно бе обезвреден при спецакция в дома си в селото.

Екшънът се разигра във вторник вечерта. 43-годишният шизофреник Георги Стоянов цял ден се разхождал предизвикателно с нож из селото и рязал гумите на колата на съседите си. Кметът Стефан Станчев алармирал полицията и малко преди 20 часа кварталният инспектор Хараламби Хараламбиев отишъл до къщата на Гошо. 43-годишният униформен разбил с крак вратата на стаята и влязъл. Шизофреникът обаче лежал в леглото и се правел на заспал. Под одеялото бил скрил и ножа. Гошо издебнал мига, в който кварталният се разсеял, и със светкавичен удар го пробол с ножа си в ребрата. Хараламби успял да каже на колегите си само "Наръга ме". Те веднага го извели и закарали в болница.

А в дирекцията на МВР в Разград веднага започнали да разработват кризисен план за обезвреждането на опасния луд. В това време около къщата на Гошо започнали да се събират разгневени местните хора. "Дойдоха млади, силни мъже, със сопи в ръцете. Дълго време те се бяха страхували за децата си, за възрастните си родители, за сигурността на жените си. Като научиха, че е ранил полицай, искаха да го линчуват", разказва кметът Стефан Станчев. Малко преди 1 часа през нощта полицаите атакували дома на Гошо и успели да го закопчеят, без да нарани повече хора.

Предната вечер болният отишъл на гости на съседа си Рачо. Двамата гледали телевизия и попаднали на лентата с Рамбо. Гошо изгледал филма с блеснали очи, а на сутринта отишъл на пазара, купил си нож и тръгнал да се разхожда с него. Първи за опасността алармирали жените от временната заетост. Те притичали в кметството и съобщили на Станчев, че лудият върти ножа из въздуха и става подозрително опасен. Бай Стефан и двама охранители отишли в къщата на Стоянов. Той ги посрещнал гневен в двора си и размахал насреща им мотика, но после се кротнал.

Гошо е познат в селото като опасен луд, който поне два пъти в годината лежи в психиатрична клиника, но като се върне у дома, отново се превръща в заплаха за околните. Мъжът, чиито родители са починали, има двама братя. По-големият Атанас живее в Русе и от години води борба със социалните служби да настанят брат му в дом, където да е под постоянно наблюдение. Вторият Светослав до преди години живял със семейството си в бащината къща, която делял с лудия Гошо.

Извадиха далака на кварталния

Лекари в Разград цяла нощ се бореха за наръгания квартален инспектор Хараламби Хараламбиев. Хирургичен екип под ръководството на доктор Мичев извади далака на ранения колега. Лекарите се опитаха да стабилизират болния, който се оказа с перфорирано дебело черво. Операцията продължила повече от пет часа. В сряда лекарите съобщиха, че състоянието на Хараламбиев остава критично, но според тях най-лошите прогнози са малко вероятни.
Жената и двете деца на ранения квартален, които живеят в близкото до Юпер село Медовене, не могат да повярват, че бликащият от жизненост мъж лежи в болница, опасан с маркучи и тръби, часове след като е тръгнал засмян на поредното си дежурство.

"Благодаря на всички колеги, които участваха в акцията по обезвреждането на задържания. Благодаря на всички служители на МВР от Кубрат и Разград, които се озоваха веднага и дадоха кръв, за да помогнат на ранения полицай", каза шефът на полицията в Разград комисар Ивайло Йовчев. По думите му в много селища има хора с психични болести, които трудно се справят и невинаги има на кого да разчитат. Те са потенциална опасност за околните и тежестта на това напрежение се поема от местните власти и от районните полицаи, каза още комисар Йовчев.

Гимназисти помогнали на Светлъо и жена му

Гимназисти от 136-о софийско училище помогнали на брата на болния Гошо - Светослав, да намери сигурен покрив за семейството си. Подложената на постоянен тормоз от страна на шизофреника фамилия написала отчаяно писмо до столично издание, в което описала страданията си. Разказът за това как шизофреникът заплашва невръстните деца на Светльо и Даниела, как ги гони с колове из двора трогнал тийнейджърите и те организирали дарителска акция в училище. С помощта на семействата си гимназистите събрали скромна сума пари, която се оказа достатъчна, за да може измъченото семейство да си купи схлупена къщичка в далечна от дома махала и да избяга там от кошмарното съжителство.

"Животът с Гошо не беше лесен. Преди години, когато баща му беше още жив, беше разбил вратата на кметството и беше се вмъкнал вътре в една люта зима. Легнал на диванчето във фоайето по долни дрехи. Като го намерих там, кротко ми обясни, че дошъл да си почине на спокойствие", връща лентата назад и кметът Станчев, докато показва следите от набега на Стоянов-старши, върху вратата на държавната канцелария, видими и днес въпреки изтеклото време.

Гошо е задържан в полицейския арест и се очаква съдът да постанови постоянна мярка за задържането му. Близките му, които от 2011 г. са подали молби той да бъде настанен в дом за душевно болни хора, сега не знаят какво ще стане. Макар и с увреден разсъдък, Георги вече носи клеймото на криминално проявен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай