Понеделник,

Сашо Кадиев с емоционално извинение в ефир

От: Агенция Стандарт -
A
A
A

Водещият на "Преди обед" Александър Кадиев се извини за думите си, казани в предаване от 12 февруари. 

"Искам да се обърна към вас, зрителите на "Преди обед", на bTV, слушателите на bTV Radio, моите колеги и моите уважаеми гости, за да се извиня. Имам причина да го направя. Искам да се извиня за думите, с които емоционално коментирах информация, която поднесох некоректно в ефир. Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам.

Хора, с които съм израснал, които са част от най-близкото ми обкръжение. В моето семейство аз съм възпитаван в толерантност към различните, макар че ние никога не сме се отнасяли към света като към различен, а като единствен и като единен.

В нашето предаване ние много често сме давали трибуна на различни непривилегировани групи, често сме коментирали теми, които разкъсват обществото. Контрастни теми. Теми, които поляризират обществото. В студиото ни са гостували представители на ЛГБТИ+ групите и на много други малцинствени групи, въпреки че за мен няма групи. Всички сме едно. Всички сме едни и също, макар че примера, който дадох миналата седмица беше малко по-различен, за което дълбоко съжалявам, защото съм си позволил да бъда емоционален и некоректен. Това не трябва да се прави.

Също така вярвам, че единствения белег на цивилизованост във времето, в което е живеем, е толерантност. Всички ние да бъдем толерантни и разбиращи към ближните. Това, което ви казвам в момента, е самата истина", гласи официалното изявление на актьора.

Трансофобските и расистки изказвания бяха забелязани от група граждани, която изпрати писмо, в което посочва, че коментарите за новите правила в болница в Съсекс, Великобритания са не само оскърбителни за малцинствени групи, но и фактологически неверни.

"Можем ли да говорим за един случай в Съсекс, Великобритания, който е малко особен? В Университетската болница в Съсекс въвеждат нова политика и са казали на акушерките, че вече не могат да използват думите „майка”, „кърмене” и „майчинство” в защита на транс хората и това е официално в тази болница.

Сега се намираме в телевизия и сме в демократична държава. Няма да се изразявам крайно, за да не си загубя работата, но аз съм крайно несъгласен с това.

Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?", каза преди две седмици Кадиев.

Според авторите на писмото информацията е представена подвеждащо. Не става дума за забрана акушерките да наричат майките майки, а за официалната документация в болницата, която си поставя за цел да включва всички. И за това, ако някой транс мъж или небинарен човек постъпи в болницата да ражда, да не бъде наричан „майка“ против волята си. (Т.нар. трансмъже са биологично родени жени. затова те са в състояние да раждат, независимо какво се опитва да внушава трансджендърната пропаганда - б.р.)

Думите на Кадиев създават впечатлението, че едва ли не навсякъде ще се забранят думи като „майка“ и „кърмене“.

При липса на адекватна реакция на bTV авторите на писмото заплашиха да подадат сигнали към Комисията за журналистическа етика, Съвета за електронни медии, както и до съда – заради допуснатата в изказванията дискриминация. Най-вероятно чрез официалното извинение на Александър Кадиев в ефир скандалът ще бъде приключен.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички