Съседски войни отиват в съда

Съкооператори събират вземанията си от длъжници с изпълнителни листове

Съседски войни отиват в съда | StandartNews.com

София. Ремонт на покрив скара 21 домакинства в 7-етажен блок в столичния квартал "Манастирски ливади". Трима от съкооператорите отказват да платят, въпреки че решението е взето на общо събрание на входа. Тогава е гласувана и офертата на фирмата за 12 000 лв. Съкооператорите се готвят да образуват заповедно производство срещу комшиите, които отказват да платят. Очакват вземанията да бъдат събрани от съдия-изпълнители. Ще им помага Асоциацията на домоуправителите в България.

Само за 2011 г. юристите на организацията са помогнали за завеждането на 20 дела в страната.

"Мнозинството от домоуправителите изобщо нямат представа какво се изисква от тях", казва Георги Славов, юрист в асоциацията. Впечатленията му са от всекидневните посещения на хора, които се жалват от съседи и търсят информация и юридическа помощ.

Повечето проблеми са свързани с нередовни платци. За да заведат дело обаче, засегнатите трябва да представят куп документи пред съда.

Ако всички са изрядни, няма проблем бързо да се получи нужният изпълнителен лист. Оказва се, че в повече случаи съдебното решение идва до 4 месеца, а в някои съдилища като в Пловдив и Варна още по-бързо - до 2 месеца.

В 20% от случаите делата се протакат заради обжалвания от длъжниците. В други 40% заповедните производства приключват още щом съдът изпрати призовките. Те достатъчно респектирали длъжниците, които бързо подписвали със съкооператорите си споразумение да погасят задълженията си. До идването на съдия-изпълнител се стига в останалите 40% от делата. Такъв е случаят с живеещите в блок в столичния квартал "Левски". Те вече са извадили изпълнителен лист срещу съсед, който е завзел обща стаичка на етажа и я направил част от апартамента си. Общото събрание му предложило да плаща наем от 40 лв. на месец, но човекът отказал. Тогава съкооператорите завели дело и извадили изпълнителен лист, който го задължава да плати 2700 лв. - наема за три години назад, както и редовно да плаща наем оттук нататък.

По-благоприятно се развили нещата в друг жилищен блок на софийската улица "Родопски извор". Един от собствениците не внасял месечните си такси за консумативи и ремонт, одобрени на общо събрание на входа. Първоначално съкооператорите изпратили покана за доброволно издължаване на натрупаната сума от 300 лв. Собственикът възстановил част от парите, но отново спрял да плаща, а с това и сметките си за газ. Тогава общото събрание взело решение за започване на заповедно производство. "Представихме на собственика копие от протокола и го информирахме за последствията", разказва домоуправителят Орлин Марков. Това подействало дисциплиниращо и длъжникът подписал споразумение за месечни погасителни вноски.

Тенденцията е ваденето на изпълнителни листове срещу съседи длъжници да става все по-работеща процедура, прогнозират от Асоциацията на домоуправителите. За целта обаче трябва да се промени законът и да се премахне възможността за обжалване, така както не могат да се обжалват вземанията на банките. В момента тази възможност се използва единствено за шикалкавене и разтакаване, казват юристите.

Още по темата - в новия брой на "Стандарт"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай